Unikátny nález: Slovenskí archeológovia v Kuvajte objavili starovekú klimatizáciu

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 19:17 • 2 min
Unikátny nález: Slovenskí archeológovia v Kuvajte objavili starovekú klimatizáciu

BRATISLAVA - Slovenským archeológom sa v Kuvajte podarilo objaviť systém starovekého ochladzovania interiéru. K objavu dospeli počas vykopávok v priestore rozsiahlej osady al-Kusur zo 7. až 9. storočia nášho letopočtu na ostrove Failaka v Perzskom zálive.

slovakia

left justify in out

Výskumu, ktorý sa uskutočnil v rámci šiestej výskumnej kampane kuvajtsko-slovenskej archeologickej misie, sa zúčastnilo 11 odborníkov - archeológov, technikov a reštaurátorov z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). "Naším cieľom bolo odkryť a modernými trojrozmernými metódami zdokumentovať najväčšiu obytnú stavbu osady s viac ako 140 usadlosťami," informoval vedúci misie a zároveň riaditeľ Archeologického ústavu SAV Matej Ruttkay.

 

Výsledkom tohtoročných aktivít bol objav dobre zachovaných priestorov paláca zo 7. až 8. storočia nášho letopočtu. "Ide o vyspelú architektúru, tradične budovanú z nepálených tehál na kamenných murovaných základoch," priblížil Ruttkay. Archeológom sa podarilo odkryť aj spodnú časť kamennej veže so systémom kanálov. "Podľa prvých analýz ide doslova o unikát, tzv. windcatch-tower, využívajúci dômyselný spôsob ochladzovania interiérov pomocou prúdenia vzduchu, zachytávaného otvormi vo vežovej nadstavbe," ozrejmil Ruttkay.

 

Ako ďalej vysvetlil, tento systém ventilácie bez energetickej náročnosti bol v minulosti rozšírený najmä v oblasti Iránu a Stredného východu, neskôr aj v severnej Afrike. "Zdá sa, že náš nález patrí k najstarším dokladom tejto dávnovekej klimatizácie vôbec," uviedol riaditeľ Archeologického ústavu SAV. O tohoročných výsledkoch slovenskej misie informovala aj kuvajtská tlač, zástupcovia misie tiež vystúpili s prednáškou na Kuvajtskej univerzite.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies