Unikátny nález: Archeológovia v Trnave objavili drevenú komunikáciu zo stredoveku

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 13:14 • 2 min
Unikátny nález: Archeológovia v Trnave objavili drevenú komunikáciu zo stredoveku

TRNAVA - Drevenú cestu, ktorá nemá zatiaľ v rámci Slovenska analógiu, odkryli archeológovia počas sondážneho výskumu na Hviezdoslavovej ulici v centre Trnavy, kde mesto v súčasnosti rekonštruuje komunikáciu.

slovakia

left justify in out

V hĺbke 180 centimetrov objavili pozostatky drevených trámov, ktoré tam pravdepodobne v 12. storočí položili bývalí Trnavčania, aby sa mohli suchou nohou pohybovať po podmáčanom brehu riečky Trnávka. 
     

Podľa vyjadrenia Michala Takácsa z Archeocentra, s.r.o., nejde o premostenie ponad tok, ale skôr o akýsi chodník, zhruba dva metre široký. Nálezom nadviazali na výskum z roka 2014, ktorý neďaleko odtiaľ robil Jozef Urminský z Vlastivedného múzea v Hlohovci a zachytil podľa všetkého druhú stranu tejto drevenej konštrukcie. "Dendrochronologická analýza vlani potvrdila datovanie do stredoveku, do 12. storočia. My sme takisto teraz odobrali vzorky dreva, na výsledky čakáme," povedal Takács pre TASR. 
     

Druhú sondu urobili archeológovia na konci Hviezdoslavovej ulice. Tam bola situácia podľa Takácsových slov iná. Potvrdila, že v stredoveku bola Trnava prinajmenšom v tejto lokalite výstavbou zhruba o dva metre nižšie, ako je v súčasnosti. "Pre nás je z tohto výskumu dôležitý poznatok, že intenzívnejší život začína v Trnave po 10. storočí. Vtedy boli zaznamená ešte drevené stavby, v ďalšom období už prišli na rad tehlové a kamenné a v 12. storočí bola takým mestom, ktoré budovalo vyspelé komunikácie," povedal Takács. Paralelu s takouto haťovou cestou, ktorej účelom bolo prekonať prekážku, možno podľa jeho slov nájsť najbližšie v Česku, ide však o nálezy z doby rímskej. Obe sondy na Hviezdoslavovej ulici už stavbári zahrnuli. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies