Unikátny nález: Archeológovia objavili v Detve pravekú osadu

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 15:30 • 2 min
Unikátny nález: Archeológovia objavili v Detve pravekú osadu

DETVA - O stopách z praveku v Detve sa hovorilo už dlhší čas. Imrich Vilhan z Detvy s archeológom Romanom Hrončiakom v detvianskej časti Lúčna štvrť našli stopy praveku vyhodené v detvianskom kameňolome, pochádzali z výkopov pri výstavbe krytej haly.

slovakia

left justify in out

Nálezy nahlásili a odovzdali pamiatkovému úradu. Konať začalo aj mesto a na stavebných parcelách sa začal archeologický prieskum. „Počas archeologického dozoru v Lúčnej štvrti v centre Detvy sa 13. apríla podarilo identifikovať archeologické nálezy z obdobia praveku,“ potvrdila archeologička Noémi Beljak Pažinová z Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

 

Archeológovia objavili štyri praveké okrúhle kolové jamy s priemerom okolo dvadsať centimetrov, ktoré pôvodne slúžili na ukotvenie drevených stĺpov. Tie boli zrejme súčasťou prestrešenia chlebovej piecky, ktorú archeológovia objavili uprostred kolovej konštrukcie. Z výskumu archeológovia zachránili niekoľko desiatok nálezov.

 

„Ide hlavne o fragmenty rôznorodých keramických nádob, jednu zvieraciu sánku s niekoľkými zachovanými zubami, kamennú čepieľku a viacero kúskov mazanice na omazávanie stien domov i výrobných objektov s odtlačkami stebiel trávy i konštrukčných prvkov. Z lokality boli odobraté aj vzorky na archeobotanickú analýzu. Samotná piecka bola vybraná ako celok a preparovať ju budeme v laboratórnych podmienkach,“ vysvetlila archeologička.


Podľa odborníkov nálezy je možné datovať do obdobia neskorej doby bronzovej – do kyjaticko-lužického horizontu, teda do obdobia starého takmer 3 000 rokov. „Sídliská tohto obdobia delíme na opevnené výšinné hradiská, jaskynné a nížinné poľnohospodárske sídliská. K nížinnému typu zrejme patrila aj osada, ktorej zatiaľ len menšiu časť sa podarilo v Detve identifikovať,“ spresnila Pažinová. Samotná praveká osada s viacerými hospodárskymi i obytnými objektmi sa podľa archeológov nachádza južnejšie aj západnejšie od skúmanej parcely. Na týchto miestach sú naplánované ďalšie rodinné domy, inžinierske siete i cestná komunikácia, preto je archeologický dozor nevyhnutný pri akýchkoľvek pokračujúcich i nových zemných prácach.


„Objavenie pravekej lokality zo záveru doby bronzovej uprostred Detvy poukazuje na veľký význam jej územia začiatkom posledného tisícročia pred Kristom a je svedectvom o intenzívnom osídlení nížinných, na poľnohospodárstvo využívaných polôh v oblasti Poľany,“ vysvetľuje archeologička.

 

Novoobjavené osídlenie podľa nej korešponduje s pravekým hradiskom Kalamárka, vzdialeným od Detvy severným smerom približne päť kilometrov. Táto strategická výšinná lokalita bola prvýkrát osídlená v neskorej dobe bronzovej práve lužickou i kyjatickou kultúrou. Z tohto obdobia pochádza aj najstaršie opevnenie polykultúrneho hradiska, ktoré svoju výhodnú polohu využilo na strážnu funkciu aj vo včasnom stredoveku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies