Unikátny Brealov pohár z roku 1896 je už vystavený v Aténach

NETKY.SK • 29 August 2012, 08:14 • 2 min
Unikátny Brealov pohár z roku 1896 je už vystavený v Aténach

Unikátny Brealov pohár z roku 1896 je už vystavený v Aténach - Zaujímavosti Jedinečný olympijský artefakt, Brealov pohár vystavili v utorok v gréckom múzeu Akropolis. Striebornú trofej získal maratónec Spyros Louis za víťazstvo na OH 1896 v Aténach.

slovakia

left justify in out

imgJedinečný olympijský artefakt, Brealov pohár vystavili v utorok v gréckom múzeu Akropolis. Striebornú trofej získal maratónec Spyros Louis za víťazstvo na OH 1896 v Aténach. 
      Umelecké dielo vydražil vnuk Louisa v apríli tohto roka, Nadácia Stavrosa Niarchosa zaň zaplatila rekordných 861.129 amerických dolárov. 
      Pohár zostane v múzeu do budúceho roka, potom bude mať domov v aténskom kultúrnom centre, ktorej založenie plánuje nadácia.
      "Pohár bude prístupný verejnosti ako spomienka na našu históriu, ako dedičstvo a symbol nezlomného ducha. Veríme, že to inšpiruje ľudí tak, ako Louisovo víťazstvo v posledný deň veľkolepého podujatia, ktoré dnes voláme modernými olympijskými hrami," povedal viceprezident nadácie Andreas Dracopoulos pred vystavením trofeje, ktorú si pozrel v utorok aj grécky premiér Antonis Samaras.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona