Unikátna zlatá spona čakala stáročia pod zemou

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 07:52 • 2 min
Unikátna zlatá spona čakala stáročia pod zemou

Unikátna zlatá spona čakala stáročia pod zemou

slovakia

left justify in out

Pýchou múzea sú nálezy z bohatých kniežacích hrobov z mladšej doby rímskej z Krakovian Stráží , vďaka spolupráci a grantu Centrálneho rímskogermánskeho múzea v Mainzi v Nemecku boli vybrané predmety z celého súboru reštaurované a prvýkrát je ten súbor predmetov vystavovaný tu komplexe, preože zopár predmetov, ktoré sú v iných múzeách sú tu predstavené vo forme veľmi kvalitných kópií."   Piešťany 30. júna (TASR) – Novozískané nálezy z výskumov i staršie predmety z čias založenia Balneologického múzea možno vidieť v Piešťanoch v obnovenej expozícii archeológie. Múzeum ponúka návštevníkom kúpeľného mesta i milovníkom histórie exkurziu po zaniknutých svetoch. Z archeologických lokalít v Krakovanoch-Strážach, Ducovom, Veselom, Lančári i zo samotného centra Piešťan vystavuje vzácne predmety, ilustrujúce život predchádzajúcich generácií.
"Najvzácnejším vystaveným predmetom je zlatá spona z bohatých germánskych hrobov zo Stráží z mladšej doby rímskej, ktorá je slovenským unikátom," povedal riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa. V expozícii je časť venovaná vykopávkam z tejto lokality, na prezentácii predmetov sa podieľali aj pracovníci rímskogermánskeho múzea v nemeckom Mainzi. "Vďaka spolupráci s reštaurátormi tejto inštitúcie môžeme vystavovať viacero predmetov, ktoré by sa inak do vitrín asi nedostali. Táto časť expozície je našou pýchou. Predmety z danej lokality, ktoré sa dostali do majetku iných múzeí na Slovensku nahradili veľmi vydarené kópie a tak prvýkrát vystavujeme nález v kompletnej podobe, " povedal Krupa.
Expozícia ponúka aj inventár hrobu zo staršej doby kamennej, ľudí z kultúry so šnúrovou keramikou. "Je tu krásny náhrdelník z prevŕtaných psích zubov, rôzne nádobky, medené ozdoby," povedal Krupa. Na stene visí kel mamuta, k prezretiu je aj model hradiska v Ducovom či súbory keramiky z Vrbového, Dolného Lopašova či Chtelnice. Na vynovenie expozície archeológie získali Piešťanci finančné prostriedky z grantu ministerstva kultúry a od Trnavského samosprávneho kraja. "Pripadli sme fotografie z nálezísk, popisky vo viacerých jazykoch. Priestor sme našli aj pre portréty našich spolupracovníkov, ktorí s múzeom pri vykopávkach spolupracovali,"

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona