Unikátna transplantácia: Poľskí lekári úspešne transplantovali krčnú oblasť pacientovi s rakovinou

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 19:21 • 2 min
Unikátna transplantácia: Poľskí lekári úspešne transplantovali krčnú oblasť pacientovi s rakovinou

VARŠAVA - Poľskí chirurgovia dnes oznámili, že sa im podarilo úspešne vykonať raritnú a rozsiahlu transplantáciu krčnej oblasti. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Profesor Adam Maciejewski povedal, že 37-ročný pacient trpel pokročilou rakovinou hrtana, čo mu znemožňovalo dýchať, prehĺtať či rozprávať. Jedinečná transplantácia sa týkala aj priedušnice, pažeráka a štítnej žľazy.
     

Pacient - zverejnené bolo iba meno Michal - sa objavil na tlačovej konferencii lekárskeho tímu v Onkologickom centre v meste Gliwice. Zašepkal "ďakujem". K transplantácii orgánov od darcu došlo 11. apríla.
     

Maciejewski povedal, že zotavovanie pacienta bolo uspokojivé. Podľa jeho slov boli dosiaľ na svete vykonané dve podobné transplantácie, ale ani jedna nebola taká rozsiahla. Jeho tím vykonal v roku 2013 inú život zachraňujúcu operáciu - transplantáciu takmer celej tváre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies