Unikátna operácia pomáha morbídne obéznym pacientom

NETKY.SK • 14 November 2013, 14:56 • 2 min
Unikátna operácia pomáha morbídne obéznym pacientom

TRNAVA - Fakultná nemocnica Trnava ako prvá na Slovensku zaviedla do praxe nový spôsob operácie morbídnej obezity malabsorbčnou metódou. Informovala o tom TASR hovorkyňa nemocnice Aneta Racíková.

slovakia

left justify in out

"Táto metóda je určená pre obéznych pacientov, nakoľko u týchto ľudí nemusí dôjsť po iných výkonoch realizovaných pre morbídnu obezitu k žiaducej redukcii hmotnosti. Práve z tohto dôvodu je vo vybraných indikáciách možné použiť aj čisto malabsorbčný typ operácie – takzvanú biliopankreatickú diverziu (BPD). Túto metódu prvýkrát zaviedla do praxe na Slovensku Fakultná nemocnica Trnava," ozrejmila Racíková.

Ako uviedla, zákroky typu BPD vo svojej podstate znižujú schopnosť tráviaceho traktu tráviť a vstrebávať niektoré zložky potravy, pričom dochádza k zníženej možnosti zužitkovať energiu obsiahnutú v potrave. Po BPD dochádza k značným váhovým úbytkom približne 90 až 100 percent predoperačnej nadváhy. Výrazným prínosom tohto typu operácie je úplné vymiznutie niektorých k obezite pridružených chorôb, najmä cukrovky 2. typu, či hypertenzie a to u viac ako 90 percent pacientov.

"Malabsorbčné výkony znižujú trávenie v oblasti tenkého čreva. Operáciou sa čiastočne zmenší aj celkový objem žalúdka, čím sa obmedzí možnosť konzumácie väčšieho množstva potravy, no najmä je z procesu trávenia vynechaná veľká časť tenkého čreva," vysvetlila Racíková. Dodala, že k tráveniu potravy tak dochádza až v strednej a v konečnej časti tenkého čreva. "Týmto spôsobom dochádza k podstatnej redukcii trávenia potravy a k výrazne obmedzenému vstrebávaniu živín a energie," objasnila. Pripomenula, že pacienti po BPD môžu jesť väčšie porcie potravy ako po iných operáciách. Práve vďaka najvýraznejšiemu stupňu malabsorpcie je redukcia po BPD najväčšia zo všetkých bariatrických výkonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies