VIDEO Atentátnici z Charlie Hebdo sú po zásahu špeciálnych jednotiek mŕtvi

NETKY.SK • 9 Január 2015, 20:10 • 2 min
VIDEO Atentátnici z Charlie Hebdo sú po zásahu špeciálnych jednotiek mŕtvi

PARÍŽ - Obaja páchatelia útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo sú mŕtvi. O život prišli počas operácie, ktorú bezpečnostné zložky spustili dnes podvečer v obci Dammartin-en-Goele, kde sa od rána páchatelia skrývali pred políciou v tamojšej tlačiarni.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra medzičasom potvrdilo, že zabitými osobami sú skutočne bratia Said a Chérif Kouachiovci, ktorí v stredu počas útoku v Paríži chladnokrvne zastrelili 12 ľudí, väčšinou redaktorov týždenníka. 

 

Francúzske médiá medzičasom informovali, že Kouachiovci nezadržiavali žiadneho rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladý muž sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne dokonca informoval políciu o dianí v budove. Médiá spresnili, že z celej udalosti vyviazol bez zranení. Podľa francúzskych médií sa útok na budovu začal krátko pred 17.00 h.

 

     

Z okolia budovy v priemyselnom parku v Dammartin-en-Goele, v ktorom teroristi zadržiavali najmenej jedného rukojemníka, sa podľa BBC ozývala intenzívna streľba a výbuchy omračujúcich granátov. Zo strechy budovy, na ktorej bolo na televíznych záberoch vidieť dvoch ostreľovačov, stúpal biely dym. 

 


      

Podľa agentúry DPA bola akcia úspešná a obaja teroristi sú mŕtvi.

 

 


Operácia v Dammartin-en-Goele sa začala pokusom islamistov, ozbrojených samopalmi typu kalašnikov, prestrieľať sa z budovy von, čím sa začala operácia na ich "okamžitú neutralizáciu". Pri zákroku, ktorý bol intenzívny, ale veľmi krátky, bol zranený jeden z príslušníkov elitnej jednotky GIGN.
      

Zásahové jednotky pri operácii použili okrem strelných zbraní aj omračujúce granáty. Zasahovali aj zo strechy objektu. Počas policajného zásahu bola zastavená evakuácia detí a mládeže z miestnych škôl, ku ktorej polícia pristúpila popoludní.
     

Krátko po ukončení policajného zásahu sa život v obci, ktorá bola od rána hermeticky uzavretá, vrátil do normálu, konštatovali novinári sledujúci vývoj situácie počas celého dňa.

 

Najväčšej policajnej akcie v dejinách Francúzska sa zúčastnilo vyše 80.000 príslušníkov polície a ozbrojených síl.

 


     

Takmer simultánne polícia prikročila aj k riešeniu rukojemníckej drámy, ktorá sa dnes krátko po 13.00 h rozpútala v 12. parížskom obvode, v blízkosti Porte de Vincennes, kde iný islamista - Amédy Coulibaly -, napojený na Kouachiovcov, v tamojšom supermarkete s kóšer potravinami zadržiaval skupinu rukojemníkov. Táto operácia sa tiež skončila smrťou ozbrojeného útočníka, ktorý pri obsadzovaní predajne zabil troch ľudí. Coulibaly vo štvrtok na parížskom predmestí smrteľne postrelil mladú policajtku a vážne zranil jej kolegu.
     

Rukojemnícka dráma v Paríži si podľa televízie BFMTV vyžiadala celkovo päť obetí, vrátane Coulibalyho. Štyria z rukojemníkov sú vážne zranení. Tri z obetí zastrelil Coulibaly pri vtrhnutí do obchodu, identita štvrtej obete zatiaľ nie je známa, ale policajné zdroje pripúšťajú, že by mohlo ísť i útočníkovho komplica. Polícia okrem toho naďalej pátra po jeho družke Hayat Boumeddiennovej.     

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies