Únik z Fukušimy neohrozí plány Tokia na OH 2020

NETKY.SK • 23 August 2013, 14:52 • 2 min
Únik z Fukušimy neohrozí plány Tokia na OH 2020

TOKIO - Únik rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima nebude mať podľa guvernéra Tokia Naokiho Inoseho žiadny vplyv na prípadné usporiadanie olympijských hier 2020.

slovakia

left justify in out

Japonská metropola je jedným z kandidátov na športový vrchol štvorročného obdobia. V pondelok z odstaveného zariadenia uniklo asi 300 ton rádioaktívnej vody. Neďaleko elektrárne namerali extrémne vysoké hodnoty rádioaktivity - až 100 milisievertov za hodinu.

Úrady už v súvislosti s únikom vyhlásili najnižší prvý stupeň ohrozenia na medzinárodnej stupnici Ines. Stalo sa to vôbec prvýkrát, odkedy Fukušimu v roku 2011 zasiahlo zemetrasenie a následné ničivé vlny cunami. Škála Ines sa začína stupňom 0, úrovne 1 až 3 sú charakterizované ako "incidenty" a stupne 4 až 7 ako "nehody".

"Únik nie je hrozbou pre olympijské plány Tokia," uviedol Inose. Fukušima sa nachádza približne 250 km severne od japonskej metropoly. Okrem Tokia kandidujú na OH 2020 aj Madrid a Istanbul. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyberie dejisko 7. septembra v Buenos Aires.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies