Únik osobných údajov užívateľov Facebooku je rozsiahlejší, ako sa predpokladalo

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 06:19 • 2 min
Únik osobných údajov užívateľov Facebooku je rozsiahlejší, ako sa predpokladalo

NEW YORK - Škandál okolo úniku osobných údajov facebookových užívateľov zrejme zasiahol o 37 miliónov ľudí viac ako sa predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajskej televízie BBC sa najprv hovorilo 50 miliónoch používateľov, ktorých osobné dáta z Facebooku neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica a následne údajne použila na ovplyvnenie prezidentských volieb.

 

Ako v stredu uviedla agentúra AP, o počte až 87 miliónov zasiahnutých používateľov informovala samotná sociálna sieť, ktorej šéf Mark Zuckerberg bude 11. apríla svedčiť pred americkým kongresovým výborom a vysvetľovať úlohu svojej spoločnosti pri úniku osobných dát.

 

img

 

Facebook v týchto dňoch taktiež prišiel aj so zmenami v ochrane osobných údajov jeho používateľov, na základe ktorých by sa malo zamedziť podobným únikom. Sociálna sieť čelí kritike už niekoľko týždňov, odkedy informátor z analytickej firmy Cambridge Analytica prišiel s tvrdením, že spoločnosť získala údaje používateľov na to, aby pomohla v amerických prezidentských voľbách zvíťaziť Donaldovi Trumpovi.

 

img

 

Cambridge Analytica pracovala pre Trumpovu kampaň. Spoločnosť, čiastočne sponzorovaná Trumpovým stúpencom a finančníkom Robertom Mercerom, kombinovala užívateľské dáta s voličskými informáciami.

Podľa stanice BBC sa tak dialo prostredníctvom aplikácie s názvom This Is Your Digital Life, ktorú si stiahlo približne 305.000 ľudí. Predošlé odhady hovorili o približne 200.000 používateľov.

 

Bližšie informácie o zasiahnutých používateľoch zverejnil podľa BBC vo svojom blogu Mike Schroepfer, technologický riaditeľ Facebooku. Na základe jeho tvrdení sa škandál s uniknutými dátami týka prevažne amerických užívateľov sociálnej siete.

 

Facebook, na ktorom sú zaregistrované dve miliardy ľudí, je v súčasnosti jedným z hlavných nástrojov politického boja a spojenia kandidátov so svojimi voličmi. Sociálna sieť sa od kauzy Cambridge Analytica usiluje o zlepšenie svojho verejného imidžu a opätovné nastolenie dôvery svojich užívateľov, uvádza britské médium.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona