UniCredit má obavy z protiruských sankcií

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 11:22 • 2 min
UniCredit má obavy z protiruských sankcií

FRANKFURT - Ďalšie sprísnenie sankcií Európskej únie proti Rusku by mohlo poškodiť podnikanie banky UniCredit.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Handelsblatt to uviedol člen predstavenstva banky Gianni Franco Papa. Západné mocnosti stupňujú tlak na Rusko, aby podniklo kroky na upokojenie konfliktu, ktorý otriasa východom Ukrajiny po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča a marcovom ovládnutí ukrajinského polostrova Krym Ruskom. V prípade ďalšej eskalácie násilností hrozí Západ sprísnením sankcií, ktoré by mohli zasiahnuť vybrané odvetvia ruskej ekonomiky.

 

"Rešpektujeme rozhodnutia EÚ a budeme postupovať v súlade s tými rozhodnutiami," uviedol Papa. "Prísnejšie obmedzenia by ale samozrejme mali dopady na naše podnikanie, ale aj na celú Európu. Rusko je veľmi dôležitý trh," dodal člen predstavenstva talianskej banky. 

 

Bank Austria, divízia Unicredit pre strednú a východnú Európu, vlani v Rusku zvýšila svoj prevádzkový zisk o 26 % na 783 mil. eur. Unicredit chce predať svoju ukrajinskú dcéru, ktorá podľa banky zodpovedá za 0,4 % úverového portfólia skupiny. Rozhovory o predaji pokračujú, pevný časový plán však nie je stanovený, uviedol Papa. 

 

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Austria a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies