Unicentrum v Bojniciach nemá zmluvy s VšZP, pacientov posielajú k iným lekárom

NETKY.SK • 21 Február 2017, 13:53 • 2 min
Unicentrum v Bojniciach nemá zmluvy s VšZP, pacientov posielajú k iným lekárom

BOJNICE - Unicentrum v Bojniciach, ktoré pracuje pri Uniklinike kardinála Korca v Prievidzi, nemá uzavreté zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Vedenie medicínskeho zariadenia ako i lekári - špecialisti v tom vidia problém, pacientov štátnej poisťovne posielajú k iným doktorom. VšZP odmietla zmluvu podpísať, argumentuje naplnenosťou siete. Za jej rozhodnutím však má byť aj takzvaný ozdravný plán.

slovakia

left justify in out

"V Unicentre odo dňa otvorenia (7. novembra 2016, pozn. TASR) máme zmluvné vzťahy so zdravotnou poisťovňou Union a zdravotnou poisťovňou Dôvera. Zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne sme dostali negatívne stanovisko, na ktoré sme sa odvolali, do dnešného dňa zatiaľ bez úspechu. Takže momentálne všetky ambulancie, ktoré v Unicentre máme, nemajú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou," povedal riaditeľ Unikliniky Miloš Mladý.

 

Neuzavretie zmluvy má podľa neho najväčší dosah na diabetikov v okrese, to je zhruba 1000 až 1500 ľudí, ktorí boli zvyknutí navštevovať diabetológiu. "Ďalej je to gastroenterologická ambulancia, kde je odhad zhruba do 2000 ľudí, potom, samozrejme, ORL ambulancia a kardiologická ambulancia. V Unicentre máme aj kožnú ambulanciu, ale tam je z pohľadu kožnej ambulancie a kožného lekárstva stav prijateľný," doplnil.

 

Lekári sa do Unicentra presunuli od iných zamestnávateľov, s ktorými VšZP zmluvy uzavreté má, dvaja prišli z nemocnice v Handlovej, traja z nemocnice v Bojniciach. "Viem, že nebola všade vyriešená adekvátna náhrada a niektoré ambulancie po nich zostali zatvorené," tvrdí Mladý.

 

"Keď príde pacient, ktorého som ošetrovala tri, štyri, päť rokov zo VšZP, nemôžem ho ošetriť, nemôžem mu napísať lieky, takže musím mu povedať len to, že si musí nájsť iného diabetológa," priblížila lekárka z Unicentra Valéria Mokrá. "Boli sme v regióne traja diabetológovia, dvaja v meste v Prievidzi a ja v Bojniciach, ostali dvaja zazmluvnení," argumentovala. Pacientom podľa jej slov odporúča, nech sa obrátia na poisťovňu, lebo keď idú sami, tak im povedia, že majú dosť pacientov. "Spôsobuje to stres, paniku, chaos, pretože pacienti nevedia, kam majú ísť. Mali sme nejaký liečebný plán, niekam sme sa dostali, potrebovali sme sa niekam posunúť, potrebujú lieky," doplnila. Mokrá ďalej zdôraznila, že ona a jej kolegovia neotvárali nové ambulancie, len zmenili zamestnávateľa.

 

O zmene zdravotnej poisťovne uvažuje podľa svojich slov aj jeden z gastroenterologických pacientov spolu so svojou rodinou z Kamenca pod Vtáčnikom. "Chodili sme za doktorom Ladislavom Mištinom do Handlovej, potom sa presťahoval sem, kde je pre nás bližšie a naraz zistíme, že nemá zmluvu so VšZP. Prečo to robia? Potom sa čudujú, že ľudia odchádzajú do iných poisťovní. Je nás päť, ktorí navštevujeme tohto doktora. Teraz kde pôjdem? Doktor Ladislav Hájek má milión ľudí, v Bojniciach vás zoberú po dvoch alebo troch mesiacoch," ozrejmil.

 

"Poskytovateľ, u ktorého sa lekári zamestnali, požiadal o rozšírenie zmluvného vzťahu. VšZP má v tomto regióne zabezpečenú zdravotnú starostlivosť pre poistencov u svojich zmluvných lekárov. Nariadenie vlády o verejnej minimálnej sieti stanovuje minimálnu sieť, ktorú musí mať poisťovňa naplnenú, aby zabezpečila starostlivosť pre svojich poistencov. VšZP v predmetných odbornostiach túto sieť dokonca vysoko prekračuje," uviedla pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Mladý však s argumentom o naplnenosti siete podľa svojich slov nesúhlasí. "Bolo by dobré ísť do terénu, zistiť si reálnu chorobnosť obyvateľstva, a potom robiť naplnenosť siete, pretože je to veľmi diskutabilné. Každý lekár má iný štýl práce, urobí iný počet pacientov a hlavne každý pacient si vyžaduje iný čas," reagoval.

 

V liste, ktorý VšZP zaslala zdravotníckemu zariadeniu, však svoje rozhodnutie odôvodnila aj ozdravným plánom. To, či odmietnutie zmluvy súvisí s ozdravným plánom štátnej poisťovne, hovorkyňa VšZP pre TASR nepotvrdila.

 

Ak by mal pacient reálny problém nájsť si lekára, môže sa podľa Balážovej obrátiť priamo na poisťovňu, ktorá konkrétny prípad preverí a v prípade potreby mu odporučí inú zmluvnú ambulanciu. "V tejto súvislosti sa na poisťovňu obrátilo cca 20 pacientov, ktorým zabezpečila iných zmluvných lekárov v Prievidzi, ktorí pacientov ošetria," dodala.

 

Uniklinika kardinála korca v Prievidzi, ako aj Unicentrum patrí pod Unipharmu - 1. slovenskú lekárnickú akciovú spoločnosť. Práve Uniklinika mala po svojom otvorení rovnako problém s chýbajúcimi zmluvami so zdravotnými poisťovňami, ten sa jej podarilo neskôr vyriešiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies