Unicef ​​žiada krajiny G7, aby vakcíny radšej darovali, než riskovali plytvanie

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 13:42 • 2 min
Unicef ​​žiada krajiny G7, aby vakcíny radšej darovali, než riskovali plytvanie

Unicef varoval, že ak bohaté krajiny nepošlú zvyšné dávky vakcín chudobnejším krajinám, môže sa stať, že budú len tak zahodené.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Charita uviedla, že je potrebné zabezpečiť neustále dodávky počas celého roka, pretože chudobné krajiny nemajú zdroje na to, aby ich využili všetky naraz.

img

Spojené kráľovstvo a ďalšie krajiny sľúbili, že svoje nadbytočné dávky darujú. Hviezdne osobnosti vrátane Billie Eilish a Davida Beckhama podporujú žiadosť skupiny Unicef. Podpísali list skupine bohatých krajín G7 vrátane Veľkej Británie, v ktorej ich žiadajú, aby do augusta darovali 20% svojich vakcín. „Pandémia sa neskončí nikde, kým sa neskončí všade,“ uviedol Beckham.

 

Mohlo by vás zaujímať: Moderna požiadala EMA o povolenie používania jej vakcíny u mladistvých

 

Medzi ďalšie hviezdy, ktoré podpísali list, patria Andy Murray, Olivia Colman, Ewan McGregor, Liam Payne, Priyanka Chopra Jonas, Orlando Bloom, Katy Perry, Gemma Chan, Whoopi Goldberg, Claudia Schiffer a Chris Hoy.

 

Vedúca vakcíny Unicef ​​Lily Capraniová uviedla, že krajiny musia očkovať svoju populáciu v rovnakom čase ako zvyšok sveta. „V určitom okamihu nepochybne budeme musieť očkovať osoby mladšie ako 18 rokov. Prioritou v tejto chvíli však musí byť zabezpečenie toho, aby všetky zraniteľné a prioritné skupiny na celom svete dostali vakcíny. Hovoríme teda, že krajiny ako Veľká Británia a G7 musia teraz darovať svoje dávky týmto krajinám s nízkym príjmom, a stále musia svoje populácie očkovať doma,“ dodala Capraniová.

 

img

 

Minulý týždeň však minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že očkovanie detí vo Veľkej Británii bude mať prednosť pred zasielaním dávok do zahraničia.

 

Na rozdiel od iných krajín Spojené kráľovstvo neprezradilo, koľko dávok plánuje darovať do systému zdieľania vakcín Covax, iba to, že bude venovať dávky, ktorých majú nazvyš. V piatok pán Hancock uviedol, že Spojené kráľovstvo v súčasnosti nemá žiadne náhradné dávky.

 

Prečítajte si: Aký názor má Slovensko na očkovanie proti COVID-19 u detí mladších ako 16 rokov?

 

Začiatkom tohto týždňa viac ako 100 bývalých premiérov, prezidentov a ministrov zahraničných vecí vyzvalo vodcov krajín G7, aby zaplatili dve tretiny z 46,6 miliárd libier potrebných na očkovanie krajín s nízkymi príjmami.

 

„Vírus sa stále šíri v mnohých krajinách a produkuje nové varianty, ktoré nás môžu všetkých vrátiť tam, kde sme začali,“ uvádza sa v liste skupine G7. Mnoho chudobnejších krajín sa spolieha na dodávky od spoločnosti Covax.

 

img

 

Na samite G7 koncom tohto týždňa plánuje premiér Boris Johnson naliehať na stanovenie cieľa očkovania celého sveta do konca roku 2022.

 

Vláda Spojeného kráľovstva už venovala 548 miliónov libier pomoci na program Covax a ďalšie krajiny si objednali pol miliardy dávok injekcie Oxford / AstraZeneca a zaslali ich do zahraničia. Vedúci predstavitelia siedmich krajín G7 sa tento víkend stretnú v Cornwalle na svojom výročnom summite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona