UNICEF vyzýva na trojmiliardovú pomoc 48 miliónom detí

NETKY.SK • 31 Január 2017, 13:06 • 2 min
UNICEF vyzýva na trojmiliardovú pomoc 48 miliónom detí

ŽENEVA - Detský fond OSN (UNICEF) vyzval dnes celý svet na poskytnutie 3,3 miliardy dolárov, ktoré táto organizácia potrebuje v tomto roku na humanitárnu pomoc pre viac ako 48 miliónov detí. Táto suma predstavuje v porovnaní s vlaňajškom ďalší nárast požadovaných prostriedkov. Momentálnu situáciu spôsobila eskalácia konfliktov v Jemene, Južnom Sudáne a Iraku.

slovakia

left justify in out

Najväčšia časť sumy je potrebná pre deti a ich rodiny žijúce v oblasti sýrskeho ozbrojeného konfliktu, ktorý onedlho vstúpi do siedmeho roku svojho trvania. Pre deti žijúce v Sýrii i sýrskych utečencov žijúcich v susedných štátov chce UNICEF vyzbierať 1,4 miliardy dolárov.

 

Naliehavú pomoc potrebuje podľa UNICEF aj 7,5 milióna detí, ktoré trpia podvýživou a žijú vo väčšine zo 48 krajín, ktorých sa výzva na darovanie finančných prostriedkov týka. Do tejto bilancie je zahrnutých aj pol milióna detí zo severovýchodu Nigérie a rovnaký počet detí z Jemenu.

 

Riaditeľ UNICEF pre krízové situácie Manuel Fontaine upozornil, že vlani bola príspevkami darcov pokrytá len časť humanitárnych programov UNICEF. Ako príklad uviedol Nigériu, kde bolo krytých len 38 percent programov, či Afganistan, pre ktorý sa podarilo získať 20 percent požadovanej sumy.

 

Fontaine skonštatoval, že aj keď je "každá kríza dramatická", tie, ktoré "sú už považované za chronické, pútajú menej pozornosti". Vyslovil predpoklad, že humanitárna kríza na severovýchode Nigérie či v Somálsku sa v najbližších mesiacoch ešte viac zhorší.

 

Upozornil na závažnú podvýživu, ktorej bude tento rok vystavených 7,5 milióna detí vo väčšine krajín, ktorých sa výzva na darovanie financií týka. Podvýživu označil Fontaine za "tichú hrozbu", lebo mnohým deťom v jej dôsledku hrozí smrť a iným trvalé a závažné poškodenie zdravia. Pripomenul, že podvýživa nie je vždy len dôsledkom nedostatku jedla, ale aj vody, či pitia vody zlej kvality.

Dodal, že ideálne by bolo riešiť príčinu podvýživy - napríklad zlepšením prístupu k vode a jej čistením -, čo si však vyžaduje komplexný prístup a financie.

 

Programový riaditeľ UNICEF tiež informoval, že veľká časť z darovaných peňazí by mala ísť na vzdelávacie programy: na budovanie infraštruktúry, učebné pomôcky a personál. Dodal, že mnohé z detí v krízových oblastiach zažili také násilnosti, že ich vzdelávanie v škole musí sprevádzať aj psychosociálna pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona