UNICEF vyzýva na okamžitú evakuáciu 137 chorých detí zo Sýrie

NETKY.SK • 11 December 2017, 06:52 • 2 min
UNICEF vyzýva na okamžitú evakuáciu 137 chorých detí zo Sýrie

BEJRÚT - Detský fond OSN (UNICEF) upozornil na osud 137 chorých detí, ktorých zdravotný stav si vyžaduje okamžitú evakuáciu z damaského predmestia Východná Ghúta ovládaného protivládnymi povstalcami.

slovakia

left justify in out

Podľa UNICEF-u ide o choré deti vo veku od sedem mesiacov do 17 rokov. Ich okamžitá evakuácia je nutná vzhľadom na ich zlý zdravotný stav. UNICEF uvádza, že ide okrem iného o zlyhávanie obličiek, závažný stupeň podvýživy či zranenia spôsobené bojmi občianskej vojny.

 

Predstaviteľ UNICEF v Sýrii Fran Equiza okrem toho upozornil, že situácia na predmestí Východná Ghúta sa každým dňom zhoršuje. Pre nedostatočnú lekársku pomoc zomrelo nedávno údajne päť detí.

 

Zdravotný systém vo Východnej Ghúte je podľa Equizu v rozklade a školy sú už takmer mesiac zatvorené. Apeloval, že evakuácia chorých detí je naliehavá. Vyhlásil tiež, že mnohým ďalším deťom "sa odopiera šanca na normálne pokojné detstvo".

 

Podľa bilancie UNICEF takmer 12 percent detí mladších ako päť rokov a žijúcich vo Východnej Ghúte trpí akútnou podvýživou. Ide o najvyššiu mieru podvýživy zaznamenanú od začiatku konfliktu v Sýrii v roku 2011.

 

Vo svojom vyhlásení z nedele UNICEF uvádza, že jeho humanitárni pracovníci navštívili Východnú Ghútu po dlhej prestávke opäť koncom novembra, keď sa tam dostali kamióny s humanitárnou pomocou. Na základe zistení svojich pracovníkov priamo na mieste UNICEF konštatoval, že vo Východnej Ghúte sa odohráva jedna z najhorších kríz v zdravotníctve od začiatku konfliktu v roku 2011.

 

Východná Ghúta je posledným väčším územím pri hlavnom meste Damask, ktoré je v rukách odporcov sýrskej vlády. Armáda ju oblieha od roku 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona