Bezprávie v Afrike: Počet detských neviest môže do roku 2050 dosiahnuť 310 miliónov

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:10 • 2 min
Bezprávie v Afrike: Počet detských neviest môže do roku 2050 dosiahnuť 310 miliónov

NEW YORK - Počet žien v Afrike, ktoré vstúpili do manželstva v detskom veku, by mohol do roku 2050 dosiahnuť vyše dvojnásobok - 310 miliónov -, ak bude súčasný trend pokračovať, varoval dnes Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

V správe, o ktorej informovala agentúra DPA, UNICEF upozornil, že percento detských neviest v Afrike v uplynulých desaťročiach kleslo. Tento trend je však - vzhľadom na rýchly rast populácie na čiernom kontinente - príliš pomalý. V súčasnosti sa zo žien vo veku 20-24 rokov, ktoré žijú v Afrike, vydalo pred dosiahnutím 18 rokov 34 percent. V roku 1990 to bolo 44 percent. V súčasnosti žije v Afrike 125 miliónov žien, ktoré sa vydávali ako neplnoleté.

 

Sociológovia však očakávajú, že v roku 2050 počet dievčat na kontinente vzrastie zo súčasných 275 miliónov na 465 miliónov a počet žien, ktoré sa vydávali ako detské nevesty, tak dosiahne 310 miliónov. Afrika tak prekoná južnú Áziu ako región s najväčším počtom detských manželstiev. UNICEF vyzval na posilnenie úsilia o zastavenie praxe detských manželstiev. Zdôraznil, že keby sa podarilo súčasný pokles zdvojnásobiť, počet detských neviest by aj v roku 2050 zostal na 150 miliónoch.

 

"Množstvo dievčat, ktorých sa to týka - a čo to znamená z hľadiska strateného detstva a zničenej budúcnosti - vyzdvihuje naliehavosť zákazu praxe detských manželstiev raz a navždy," citovala DPA výkonného riaditeľa UNICEF Anthonyho Lakea. U žien, ktoré vstúpili do manželstva v detskom veku, je zvýšené riziko, že sa stanú obeťami násilia, nakazia sa vírusom HIV a ukončia predčasne školskú dochádzku. Mladé nevesty čelia oveľa vyššiemu riziku komplikácií pri pôrode, častejšie rodia mŕtve deti a ich deti zomierajú častejšie krátko po pôrode ako deti starších matiek, približuje DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies