UNICEF: V dôsledku konfliktu v Sýrii trpí 80 percent tamojších detí

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 14:25 • 2 min
UNICEF: V dôsledku konfliktu v Sýrii trpí 80 percent tamojších detí

AMMÁN - Viac ako 80 percent sýrskych detí pociťuje negatívne účinky päť rokov trvajúcej občianskej vojny vo svojej krajine. Sú medzi nimi deti, ktoré sú nútené pracovať, bojovať v rozličných ozbrojených skupinách alebo uzatvárať sobáše v dôsledku prehlbujúcej sa biedy.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN (UNICEF) zverejnenej v pondelok pri príležitosti piateho výročia začiatku sýrskeho konfliktu. Oblastný riaditeľ UNICEF Peter Salama vyzval štáty sveta, aby splnili sľuby, ktoré tejto organizácii dali na konferencii o Sýrii, ktorá sa konala vo februári v Londýne, a poskytli Sýrii finančnú pomoc. UNICEF podľa neho potrebuje na tento rok 1,6 miliardy dolárov na pomoc sýrskym deťom vrátane troch miliónov tých, ktoré v dôsledku vojny nenavštevujú školu.


UNICEF doposiaľ dostal len šesť percent sumy, ktorú na tento rok potrebuje. Podľa Salamu by bolo výhodnejšie, keby jednotlivé štáty poskytli sľúbené finančné prostriedky hneď začiatkom roka a umožnili tak efektívnejšie naplánovanie ich prerozdelenia. "Okamžite zastavme to utrpenie. Zabezpečme, aby (sýrske deti) mali budúcnosť a vedeli, že ju majú," povedal pre agentúru AP Salama. "Ešte stále máme príležitosť túto generáciu zachrániť," dodal.


Podľa UNICEF zasiahol sýrsky konflikt do životov 80 percent detí vrátane siedmich miliónov tých, ktoré žijú pod hranicou biedy. To vedie k fenoménu, keď čoraz viac detí opúšťa školu a odchádza pracovať, uzatvára sobáše alebo odchádza bojovať k niektorej z ozbrojenej skupín, aby prispievali do rodinného rozpočtu, uvádza UNICEF vo svojej správe.


V utečeneckom tábore v Jordánsku vstupuje do manželstva tretina dievčat pred dovŕšením 18. roku života, čo je trikrát viac ako v roku 2011. Čoraz viac detí lákajú do svojich radov ozbrojené skupiny. Podľa správy UNICEF viac ako polovica bojovníkov najatých v roku 2015 ešte nedovŕšila 15. rok života, pričom v roku 2014 ich bolo len 20 percent.


"V súčasnosti čelíme novému a znepokojujúcemu obdobiu, novému a znepokojujúcemu súboru vzorcov porušovania práv dieťaťa, ktorý posúva hranice brutality dokonca aj v čase vojny," uviedol na tlačovej konferencii Salama. V roku 2015 zaznamenal UNICEF 1500 prípadov závažných útokov na deti v Sýrii, pri ktorých 400 detí zahynulo a ďalších 500 utrpelo zranenia s trvalými následkami. Viacero týchto útokov sa odohralo v školách alebo v ich blízkosti. Podľa Salamu sú však zaznamenané útoky len vrcholom ľadovca.


"Skrátka, v súčasnosti niet miesta, ktoré je pre sýrske deti bezpečné," dodal riaditeľ UNICEF pre oblasť Blízkeho východu. Podľa správy Sýrskeho centra pre politický výskum (SCPR) z februára 2016 si táto občianska vojna od svojho vypuknutia v marci 2011 vyžiadala už približne 470.000 životov. Uvedené číslo je takmer dvojnásobne vyššie než posledný odhad OSN, ktorý hovorí o vyše 250.000 obetiach sýrskeho konfliktu.


Približne 13,8 milióna Sýrčanov prišlo o spôsob obživy a zhruba 45 percent bolo donútených vysťahovať sa z pôvodného bydliska. Štyri milióny ľudí ušli do zahraničia a 6,36 milióna odišlo do iných oblastí Sýrie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies