UNICEF upozorňuje na vplyv vojny v Jemene na budúcnosť tamojších detí

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 11:00 • 2 min
UNICEF upozorňuje na vplyv vojny v Jemene na budúcnosť tamojších detí

SANÁ - Detský fond OSN (UNICEF) vydal dnes správu o dôsledkoch už dva roky trvajúceho ozbrojeného konfliktu v Jemene na tamojšie deti a ich rodiny. Vojna v Jemene dnešným dňom vstupuje do tretieho roku svojho trvania.

slovakia

left justify in out

UNICEF informoval, že počet detských obetí v Jemene za uplynulý rok stúpol z 900 na vyše 1500. Počet zranených detí sa takmer zdvojnásobil z 1300 na 2450.

 

Podľa správy UNICEF približne 1,5 milióna detí v Jemene trpí akútnou podvýživou, čo je porovnaní s rokom 2014 približne 200-percentný nárast. Akútna podvýživa je dôsledkom nedostatku potravín a kolapsu dodávok vody v mnohých mestách. Táto situácia zvyšuje riziko vypuknutia hladomoru v krajine, na čo minulý týždeň dôrazne upozornil aj Medzinárodný výbor Červeného kríža.

 

UNICEF upozorňuje, že počet extrémne chudobných ľudí v Jemene stúpa raketovou rýchlosťou - zadlžených je zhruba 80 percent rodín a polovica Jemenčanov musí denne vyžiť z menej ako dvoch dolárov.

 

Vzhľadom na to, že rodiny majú čoraz menšie príjmy, stále častejšie dochádza k prípadom, že sú deti buď naverbované niektorou z bojujúcich strán, alebo sú dievčatá nútené do manželstva. Zo správy UNICEF vyplýva, že dve tretiny jemenských dievčat sa vydávajú ešte pred dovŕšením 18. roku života. Pred vypuknutím vojenského konfliktu ich bolo 50 percent.

 

UNICEF konštatuje, že systém zdravotnej starostlivosti v Jemene je na pokraji kolapsu, takže hrozí, že 15 miliónov mužov, žien a detí zostane bez prístupu k lekárskej starostlivosti. Cholera a akútne hnačkovité ochorenia, ktoré vypukli vlani v októbri, sa nepodarilo zastaviť a naďalej sa šíria. Nakazených je podľa odhadov 22.500 ľudí, pričom sa registruje aj 106 prípadov úmrtia na tieto choroby.

 

V dôsledku zničenia, poškodenia alebo iného využitia v Jemene nefunguje viac ako 1600 škôl. UNICEF vo svojej správe konštatuje, že v porovnaní s rokom 2015 sa vlani počet útokov na školy zoštvornásobil. Časť stále funkčných objektov sa využíva na ubytovanie utečencov alebo presídlencov alebo ich obsadila niektorá z bojujúcich strán. Vzdelávanie je tak v Jemene nedostupné pre dva milióny detí.

 

UNICEF vo svojej správe uviedol, že spoločne s partnermi pokračuje v Jemene v poskytovaní život zachraňujúcej pomoci pre najviac ohrozené deti. Ide okrem iného aj o očkovanie, terapeutické potraviny, liečbu akútnej podvýživy, podporu pri vzdelávaní, psychosociálne poradenstvo a finančnú výpomoc.

 

UNICEF v mene jemenských detí vyzval bojujúce strany na okamžité hľadanie riešenia, ktoré by viedlo k ukončeniu konfliktu, ako aj k okamžitému skoncovaniu s porušovaním práv detí. Žiada tiež o širokospektrálne opatrenia na boj s podvýživou detí a tehotných a dojčiacich žien. Apeluje na zlepšenie prístupu humanitárnych organizácií do krajiny i jej jednotlivých regiónov, ako aj k rodinám.

 

"Musíme konať okamžite a stiahnuť rodiny od okraja priepasti. Riziká pre budúce generácie sú mimoriadne vysoké," upozornila Meritxell Relaňová, predstaviteľka UNICEF pre Jemen.

 

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď šiitskí povstalci - húsíovia - postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili o život tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona