UNICEF upozorňuje na nárast počtu atentátov v Afrike, ktorých páchateľmi sú deti

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 14:44 • 2 min
UNICEF upozorňuje na nárast počtu atentátov v Afrike, ktorých páchateľmi sú deti

KANO - Detský fond OSN (UNICEF) dnes upozornil na alarmujúci stav, keď sa počet detí využívaných islamistami na páchanie útokov v Nigérii a susedných krajinách zvýšil vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom viac ako desaťnásobne.

slovakia

left justify in out

Tento stav má zničujúce dôsledky aj na miestnu komunitu, ktorá teraz deti vníma ako potenciálnu hrozbu. Podľa UNICEF až 75 percent detí používaných pri útokoch sú dievčatá.

 

UNICEF dnes informoval, že počet detí, ktoré sa stali páchateľmi samovražedných atentátov v Nigérii, Kamerune, Čade a Nigeri, stúpol zo štyroch v roku 2014 na 44 v roku 2015.

 

Súčasne stúpla aj frekvencia samovražedných atentátov vo všeobecnosti - z 32 zaznamenaných v roku 2014 na vlaňajších 151 prípadov. Vlani bolo na území Nigérie spáchaných 89 samovražedných atentátov, v Kamerune ich bolo 39, v Čade registrujú 16 útokov a v Nigeri sedem.

 

Islamistické hnutie Boko Haram vysiela svojich atentátnikov do mešít, na rušné trhy a na ďalšie ľahko dostupné miesta. Okrem toho sa predpokladá, že ako páchateľov atentátov využíva aj svojich zajatcov, často práve deti. Regionálny riaditeľ UNICEF pre západnú a strednú Afriku Manuel Fontaine uviedol, že práve oklamanie detí a ich zneužitie patrí k najhorším prejavom násilia v Nigérii a okolitých krajinách.

 

Sunnitskí fundamentalisti z hnutia Boko Haram bojujú na severovýchode Nigérie a v pohraničných oblastiach susedných krajín za vytvorenie náboženského štátu. Tieto milície pred rokom prisahali vernosť Islamskému štátu, ktorý stále ovláda rozsiahlu časť územia Sýrie a Iraku a destabilizuje aj situáciu vo viacerých krajinách Maghribu a subsaharskej Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona