UNICEF: Pre nedostatok pitnej vody a primeranej hygieny zomrie denne 1400 detí

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 12:20 • 2 min
UNICEF: Pre nedostatok pitnej vody a primeranej hygieny zomrie denne 1400 detí

BRATISLAVA - Na svete nemá prístup k pitnej vode 768 miliónov ľudí. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody na to upozornila mimovládna organizácia UNICEF Slovakia.

slovakia

left justify in out

Takýto nedostatok pitnej vody, vyplývajúci zo štatistík UNICEF a Svetovej zdravotníckej organizácie, je príčinou ochorení a predčasnej smrti státisícov detí na celom svete, uviedla zástupkyňa slovenskej pobočky UNICEF Diana Mráziková. "Väčšina ľudí bez prístupu k zdravotne neškodnej vode žije v chudobe, v odľahlých vidieckych oblastiach alebo v mestských slumoch," priblížila.
      

Valné zhromaždenie OSN oficiálne vyhlásilo v roku 2010 pitnú vodu za jedno zo základných ľudských práv, 22. marec je preto deň venovaný zlepšovaniu a sprístupňovaniu vodných zdrojov a už od roku 1993 si ho pripomíname ako Svetový deň vody (World Water Day).
     

Tlačová správa slovenskej pobočky organizácie cituje Sanjaya Wijesekera, ktorý je vedúcim UNICEF pre sanitárne a hygienické programy: "Prístup k pitnej vode a k dostatočnej hygiene je základ. Každé dieťa, či je bohaté alebo chudobné, má právo na život, zdravie a budúcnosť."
      

Aj napriek určitým dosiahnutým pokrokom má svet podľa neho pred sebou ešte dlhú cestu. Wijesekera pritom šokuje, že prístup k zdravotne vyhovujúcej vode nemajú milióny chudobných ľudí aj v stredne ekonomicky rozvinutých krajinách. Vyzýva na zameranie pozornosti smerom k zabudnutým skupinám ľudí žijúcich na okraji spoločnosti.
      

UNICEF konštatuje, že na následok hnačkových ochorení spojených z nedostatkom pitnej vody a primeranej hygieny zomrie každý deň 1400 detí mladších ako päť rokov. Organizácia pripomína, že najviac ovplyvnené nedostatkom pitnej vody sú ženy a dievčatá, ktoré musia po ňu chodiť často celé kilometre.
      

"Rozvojový cieľ tisícročia týkajúci sa pitnej vody bol splnený v roku 2010, kedy 89 percent svetovej populácie malo vďaka novým potrubným dodávkam vody, vrtom vybaveným čerpadlami a chráneným studniam, lepší prístup k zdrojom pitnej vody," dodala Diana Mráziková z UNICEF Slovakia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies