Unicef na Slovensku zbiera prostriedky pre sýrskych utečencov

NETKY.SK • 29 September 2015, 11:29 • 2 min
Unicef na Slovensku zbiera prostriedky pre sýrskych utečencov

BRATISLAVA - Slovenská pobočka UNICEF-u takisto pomáha v utečeneckej kríze, a to zbierkou prostriedkov pre sýrskych utečencov.

slovakia

left justify in out

Na pomoc môžu dobrovoľníci prispieť na číslo účtu IBAN: SK46 0200 0000 0035 5779 6353 (VÚB) s variabilným symbolom 1503 alebo on-line na stránke www.unicef.sk/syria. Agentúre SITA informácie poskytla Monika Sasaráková z UNICEF Slovensko.


UNICEF s narastajúcimi číslami migrantov zintenzívňuje pomoc zameranú na detských utečencov a migrantov v Macedónsku, Srbsku a Chorvátsku. "Desiatky tisíc migrujúcich ľudí našli alternatívne trasy, odkedy Maďarsko uzatvorilo nedávno svoje hranice so Srbskom," priblížila. Po zónach priateľských k deťom v meste Gevgelija v Macedónsku a v Belehrade a v Preševe v Srbsku preto UNICEF zriadil v Chorvátsku dve mobilné jednotky na ochranu detí a jednotku zdravotných expertov na pomoc približne 10-tisíc ženám a detským utečencom a migrantom, ktorí vstúpili do krajiny v posledných dňoch.


Popri tzv. miestach priateľských k deťom, kde sa deti môžu hrať, oddychovať a využiť psychologickú prvú pomoc, poskytuje UNICEF deťom aj kreatívne a rekreačné aktivity. Mnohé z detí sú vyčerpané, zmätené a traumatizované po náročnej ceste cez niekoľko krajín, niektoré majú vírusové infekcie a sú dehydrované. "Potrebujú odpočinok, hry a čerstvé uvarené jedlo, vzhľadom na to, že niekoľko mesiacov jedli suchú stravu alebo jedlo z konzerv," vysvetlila Sasaráková.


V Chorvátsku UNICEF a jeho partneri poskytujú humanitárne služby v dedine Opatovac na hranici so Srbskom a iných záchytných centrách, kam prichádza denne v priemere päťtisíc ľudí. Organizácia aj tu vybudovala miesta priateľské k deťom, kde sú k dispozícii detské plienky, fľaše s vodou a informácie o kojení. Pracovníci tiež rozdali letáky, aby varovali tých, ktorí prichádzajú do Chorvátska o nebezpečenstve nášľapných mín v pohraničných oblastiach, ktoré tu ostali od vojny na Balkáne v 90. rokoch.


Chorvátsko je jednou z posledných krajín, ktorá zaznamenala náhly nárast počtu utečencov a migrantov hľadajúcich bezpečný prechod do západnej a severnej Európy. V bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko sa na hranici v Gevgelija zaregistrovalo od júna tohto roku približne 90-tisíc ľudí, z toho jednu tretinu predstavujú ženy a deti. V Srbsku bolo za rovnaké obdobie registrovaných 108-tisíc ľudí, ktorí prekročili hranicu v meste Preševo. "Odhaduje sa, že skutočné čísla môžu byť až dvojnásobne vyššie, keďže mnohí prejdú oboma krajinami bez registrácie," poznamenala Barbora Sasaráková z UNICEF Slovensko. Deti pritom podľa jej slov predstavujú štvrtinu doposiaľ všetkých tohtoročných žiadateľov o azyl v Európe. Podľa posledných dostupných údajov Eurostatu hľadalo v Európskej únii azyl za prvých sedem mesiacov tohto roku 133-tisíc detí, čo predstavuje nárast takmer o 80 percent od roku 2014, poznamenala na záver.


V prípade, že by začali utečenci s deťmi prichádzať vo väčšom množstve aj na Slovensko, Liga za ľudské práva (HRL) by uvažovala nad zriadením miesta pre deti, kde by sa im dostalo pomoci a podpory. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla predsedníčka ligy Zuzana Števulová, v súčasnosti to však nie je potrebné. "Ak sú totiž nájdené maloleté deti bez sprievodu, idú okamžite do detského domova v Medzilaborciach a tam sú kapacity momentálne postačujúce," vysvetlila. Ostatných migrantov, ktorých zadrží polícia, umiestnia do útvarov policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove a Sečovciach, kde čakajú na návrat do Maďarska, uviedla s tým, že z tohto zariadenia nemôžu odchádzať.


Pozornosť by sa však mala podľa Števulovej sústrediť práve "Momentálne nie sú z európskych fondov realizované žiadne projekty, z ktorých by utečencom v nich mimovládky poskytovali právnu, sociálnu, psychologickú či materiálnu pomoc. Vzbudzuje to obavy, či sú im zabezpečené vhodné podmienky a starostlivosť," na tieto zariadenia, kde je v súčasnosti viac rodín s deťmi.  dodala predsedníčka Ligy za ľudské práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies