UNICEF: Milióny irackých detí potrebujú bezodkladnú humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 08:24 • 2 min
UNICEF: Milióny irackých detí potrebujú bezodkladnú humanitárnu pomoc

BAGDAD - Humanitárnu pomoc v Iraku naliehavo potrebuje viac ako päť miliónov detí.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes podľa agentúry Reuters Organizácia Spojených národov, ktorá zároveň tamojšiu vojnu s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) označila za jednu z najbrutálnejších vojen v novodobej histórii.

 

"V Iraku sú deti naďalej svedkami čistej hrôzy a nepredstaviteľného násilia," uviedol dnes vo vyhlásení Detský fond OSN (UNICEF). Ďalej priblížil, že deti sú v Iraku zabíjané, zraňované, unášané či nútené strieľať a zabíjať. UNICEF dodal, že v irackom meste Mósul sa deti stávajú úmyselným terčom džihádistov z IS. Títo extrémisti ich zabíjajú, aby tak potrestali ich rodiny a ďalších civilistov odradili od úteku.

 

Medzinárodné ľudskoprávne a humanitárne organizácie odhadujú, že v mósulskom Starom meste, poslednej štvrti Mósulu pod kontrolou IS, sa momentálne nachádza uväznených vyše 100.000 civilistov, z ktorých zhruba polovicu predstavujú deti. Životné podmienky týchto civilistov, ktorých militanti používajú ako živé štíty, sú veľmi nebezpečné, najmä čo sa týka dostupnosti potravín a pitnej vody.

 

Od roku 2014, keď militanti z IS zabrali v Iraku rozsiahle územia, bolo v tejto krajine zabitých už viac než 1000 a zranených alebo zmrzačených vyše 1100 detí. Viac ako 4650 detí bolo odlúčených od svojich rodín.

 

Islamský štát prichádza od roku 2015 - po viacerých ofenzívach koalície vedenej USA - v Iraku o väčšinu svojich území, pričom momentálne je už veľmi blízko aj jeho porážka v Mósule, faktickom hlavnom meste týchto militantov v Iraku, priblížil Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies