Unicef: Kampaň zdôrazňuje vzdelávanie detí v krízových oblastiach

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 15:00 • 2 min
Unicef: Kampaň zdôrazňuje vzdelávanie detí v krízových oblastiach

BRATISLAVA - Vzdelávanie detí v oblastiach zasiahnutých krízami, ako sú konflikty či prírodné katastrofy, je hlavnou náplňou európskej kampane, ktorú odštartovala tento týždeň organizácia UNICEF v spolupráci s Európskou úniou. Ku kampani s názvom Emergency Lessons sa dnes pridalo aj Slovensko. Ako informoval UNICEF Slovensko, v rámci kampane chcú prostredníctvom sociálnych sietí osloviť mladých ľudí vo veku 13 až 25 rokov. Projekt bude v siedmich európskych a siedmich partnerských krajinách zasiahnutých krízou.

slovakia

left justify in out

Pre Slovensko je partnerskou krajinou Ukrajina, ktorá je mu najbližšia geograficky. "Zatiaľ čo na Slovensku vnímajú deti školu ako niečo nudné a samozrejmé, pre ukrajinské deti predstavuje škola bezpečné miesto a priestor, kde dokážu zabudnúť na hrôzy, ktoré museli prežiť počas konfliktu. Vzdelanie zachraňuje deťom v krízových oblastiach život. Škola pre nich predstavuje útočisko, pocit bezpečia a istoty, ktorú potrebujú,“ vysvetlila projektová manažérka UNICEFu Monika Sasaráková.


Cieľom kampane od mája do decembra je poukázať na rozdiely vo vnímaní školy a vzdelávania u mladých Európanov a u detí žijúcich v krízových krajinách. Jej súčasťou bude aj návšteva slovenského tímu v oblastiach Ukrajiny, ktoré boli zasiahnuté konfliktom. Za tváre kampane na Slovensku zvolili tanečníka Jara Bekra, ktorý je vyslancom dobrej vôle UNICEFu, a mladého ambasádora Samuela Majdeka z portálu refresher.sk, ktorý sa bude prihovárať mladým ľuďom prostredníctvom sociálnych sietí.

 

„Vzdelanie je kľúčové pre všetky deti. Škola je pre ne v mnohom rovnako dôležitá ako napríklad rodina. Ja som vo veku týchto detí rozmýšľal nad tým, či ísť hrať futbal alebo hokej, oni riešia veci, nad ktorými by deti nemali vôbec rozmýšľať. Zaslúžia si, aby sa ich život vrátil čím skôr do normálu,“ vyhlásil Jaro Bekr.


V 35 krajinách postihnutých krízou žije 462 miliónov detí, čo je takmer každé štvrté dieťa v školskom veku, približne 75 miliónov z nich potrebuje podporu v oblasti vzdelávania. Európska komisia v súčasnosti venuje vzdelávaniu v kríze štyri percentá z celkového humanitárneho rozpočtu EÚ, ide o najmenej financovanú humanitárnu oblasť. Globálne sa len dve percentá fondov z humanitárnych zbierok použijú na vzdelanie.

 

Kampaň EmergencyLessons vychádza zo skutočných príbehov detí žijúcich v krízových situáciách napríklad v Guinei, Iraku, Nepále a na Ukrajine. V nasledujúcich siedmich mesiacoch zverejní UNICEF jednotlivé príbehy na sociálnych sieťach s označením #EmergencyLessons. Kampaň na Slovensku odštartovalo prvé video priamo z krízových oblastí, slovenskú verziu aj s Jarom Bekrom je na internetovej stránke https://www.facebook.com/UnicefSlovensko/videos/1126753487375834/.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies