Únia sa zameria viac na trestanie cestných pirátov - cudzincov

NETKY.SK • 3 December 2010, 08:21 • 2 min
Únia sa zameria viac na trestanie cestných pirátov - cudzincov

Únia sa zameria viac na trestanie cestných pirátov - cudzincov

slovakia

left justify in out

img

Nové pravidlá spolupráce pri stíhaní porušovateľov pravidiel cestnej premávky vodičmi v zahraničí odsúhlasili dnes členské krajiny Európskej únie na stretnutí ministrov dopravy v Bruseli. K efektívnejšiemu vymáhaniu pokút má prispieť najmä širšia výmena informácií medzi členskými štátmi a zahrnutie súdnych orgánov do cezhraničného trestania "cestných pirátov".
Európska únia sa zameria na predovšetkým najvážnejšie "dopravné neduhy" hriešnikov z radov turistov - nedodržanie stanovenej rýchlosti, jazda "na červenú", nezapínanie bezpečnostných pásov a jazda pod vplyvom alkoholu a omamných látok. Ďalší z priestupkov, ktorý tvorí veľký podiel pri deliktov šoférov zo zahraničia - porušovanie zákazov parkovania - však v zozname chýba. Podľa výpočtov Európskej komisie za päť percent priestupkov na európskych cestách zodpovedajú cudzí vodiči, kým v prípade prirýchlej jazdy je to až 15 percent.
"Slovensko podporilo tento návrh smernice, pretože vymáhanie takýchto typov pokút je veľmi zložité a je nevyhnutné, aby sa vymieňali informácie a dáta medzi krajinami. To prispeje k postihu týchto vodičov a k tomu, aby bol dopad na bezpečnosť cestnej dopravy nižší," popísal slovenskú pozíciu štátny tajomník ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Hudacký (KDH).
Úrady tak budú môcť pri priestupkoch nad 70 eur požiadať o pomoc svoj náprotivok v inom členskom štáte, pokiaľ jeho príslušník nerešpektoval pravidlá v zahraničí a niekoľkonásobne odmietol zaplatiť pokutu. Partnerský orgán z krajiny turistu sa bude musieť prípadom zaoberať. Pokiaľ medzi štátmi nie je podpísaná špeciálna dohoda o prechode pokuty do štátu, kde sa priestupok spáchal, štát, z ktorého delikvent pochádza, si vymoženú čiastku môže nechať.
"Snaha však je, aby peniaze šli do tej krajiny, kde sa priestupok spáchal," doplnil Hudacký, ktorý však zdôraznil, že jednotná a plošná dohoda v tejto téme neexistuje a zrejme sa smernica bude ešte dolaďovať aj vzhľadom na to, že v súvislosti s vymáhaním pokuty vzniknú náklady pre obe krajiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies