Únia sa odvolá proti vyradeniu Hamásu z teroristického zoznamu

NETKY.SK • 19 Január 2015, 12:09 • 2 min
Únia sa odvolá proti vyradeniu Hamásu z teroristického zoznamu

BRUSEL - Európska únia sa odvolá proti rozhodnutiu európskeho súdu zrušiť zaradenie palestínskeho radikálneho hnutia Hamás na zoznam teroristických organizácií.

slovakia

left justify in out

V pondelok to povedala vrchná predstaviteľka únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová. Všeobecný súd Európskej únie, ktorý je súčasťou Súdneho dvora EÚ, v decembri zrušil zaradenie Hamásu na tento zoznam, no zatiaľ ponechal v platnosti zmrazenie účtov lídrov a členov hnutia. Odvolanie znamená, že Hamás zostane na zozname teroristických skupín až do rozhodnutia súdu vyššej inštancie, ktorým je Súdny dvor únie.

 

Všeobecný súd EÚ v rozhodnutí konštatoval, že EÚ zaradila Hamás v roku 2001 na teroristický zoznam na základe informácií z médií a Internetu, a nie na základe skúmania a hodnotenia jeho činov, čo je podľa súdu nedostatočné. Verdikt nezmenil klasifikáciu Hamásu ako teroristickej organizácie. EÚ musí teraz nájsť dôkazy zo zdrojov iných ako internet. Hamás, ktorý od roku 2006 vládne v Pásme Gazy, opakovane protestoval proti zaradeniu na zoznam teroristických skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona