Únia prehodnotí vzťahy s Egyptom, ak bude násilie pokračovať

NETKY.SK • 18 August 2013, 14:43 • 2 min
Únia prehodnotí vzťahy s Egyptom, ak bude násilie pokračovať

BRUSEL - Krízou v Egypte sa bude v pondelok zaoberať mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničia členských krajín EÚ

slovakia

left justify in out

Európska únia prehodnotí svoje vzťahy s Egyptom v prípade, že budú pokračovať násilnosti, ktoré si za posledné dni vyžiadali vyše 750 obetí na životoch. Prezident EÚ Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso varovali, že eskalácia napätia môže mať nepredvídateľné následky nielen pre Egypt, ale aj pre susedné krajiny. "Je nevyhnutné okamžite ukončiť násilie," uviedli v spoločnom vyhlásení. Dodali, že únia bude pokračovať v snahách nielen o ukončenie násilia, no i o obnovenie politického dialógu a návratu k demokracii. "V tejto súvislosti EÚ prehodnotí svoje vzťahy s Egyptom a prijme opatrenia v záujme dosiahnutia týchto cieľov," píše sa vo vyhlásení. Krízou v Egypte sa bude v pondelok zaoberať mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničia členských krajín EÚ.

Van Rompuy a Barroso vo vyhlásení zdôraznili, že zodpovednosť za ukončenie násilia nesú dočasné úrady ustanovené začiatkom júla po zosadení prezidenta Muhammada Mursího armádou. Zdôraznili, že taký vysoký počet civilných obetí sa nedá ignorovať. "Volanie občanov po demokracii a základných slobodách sa nedá zmyť krvou," uvádza vyhlásenie, ktoré zároveň vyzýva na prepustenie politických väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies