Únia nevidiacich s políciou chystajú na pondelok Deň bielej palice

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:26 • 2 min
Únia nevidiacich s políciou chystajú na pondelok Deň bielej palice

Únia nevidiacich s políciou chystajú na pondelok Deň bielej palice - Zaujímavosti V Deň bielej palice (15. októbra) budú nevidiaci ľudia na celom Slovensku naznačovať na 62 priechodoch v 45 mestách svoj úmysel prejsť cez priechod pre chodcov.

slovakia

left justify in out

img

V Deň bielej palice (15. októbra) budú nevidiaci ľudia na celom Slovensku naznačovať na 62 priechodoch v 45 mestách svoj úmysel prejsť cez priechod pre chodcov.

Upozorniť vodičov na chodcov so zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom bez sprievodu inej osoby, je cieľom dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice.

Uskutoční sa v pondelok 15. októbra pri príležitosti Svetového dňa bielej palice a pripravuje ju Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru Slovenskej republiky.

Ako uviedol dnes na stretnutí s novinármi predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka, nevidiaci sa spoliehajú najmä na svoj sluch, čo je však v dnešnej dobe nástupu tichých automobilov stále nebezpečnejšie. Preto Európska únia nevidiacich navrhuje zavedenie špeciálneho zvukového systému, ktorý by sa aktivoval pri rýchlosti vozidla nižšej než 40 km za hodinu, dôležitá je však predovšetkým ústretovosť vodičov.

"Ide nám nielen o našu bezpečnosť pri samostatnom pohybe, ale najmä o bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, ktorým biela palica signalizuje našu prítomnosť", povedal Mamojka.

V Deň bielej palice (15. októbra) budú nevidiaci ľudia na celom Slovensku naznačovať na 62 priechodoch v 45 mestách svoj úmysel prejsť cez priechod pre chodcov. Policajné hliadky budú niekoľko desiatok metrov za priechodom zastavovať autá. Vodiči, ktorí nevidiacemu chodcovi nedali prednosť, dostanú okrem vysvetlenia priestupku informačný leták s vysvetlením funkcie bielej palice. Šoféri, ktorí pred priechodom zastavili, získajú navyše darček - osviežovač do auta s potlačou motívu Dňa bielej palice a loga ÚNSS.

Akcia má osvetový a preventívny charakter. "Zámerom nie je vyberanie blokových pokút, ale zníženie nehodovosti a úmrtnosti na cestách", zdôraznil viceprezident PZ SR Ľubomír Ábel. Súčasne novinárov informoval, že od začiatku tohto roku zomrelo pri dopravných nehodách 45 chodcov, z toho 10 na priechode pre chodcov. V minulom roku sa dopravné nehody stali osudnými 43 chodcom, z toho siedmim na priechode.

Záštitu nad dopravno-výchovnou akciou Deň bielej palice prevzal minister vnútra SR Róbert Kaliňák, ktorý túto akciu označil ako veľmi dobrý a užitočný projekt. Podľa jeho názoru "hendikepovaní ľudia majú vždy o čosi ťažší a zložitejší život a fungovanie ako ľudia zdraví. A je na nás zdravých, aby sme im z časti pomohli a uľahčili život. Je dôležité, aby vodiči na cestách boli ohľaduplní a pozornejší aj k ľuďom so zrakovým postihnutím a všímali si biele palice tých, ktorí majú sťažené orientovanie sa a vôbec premiestňovanie", myslí si minister Kaliňák.

ÚNSS je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1990. Jeho členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 700 členov združených v 68 základných organizáciach. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím bezplatne v každom kraji Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies