Únia dá Česku na trate i diaľnice

NETKY.SK • 18 Január 2011, 12:49 • 2 min
Únia dá Česku na trate i diaľnice

Únia dá Česku na trate i diaľnice

slovakia

left justify in out

Všetkých desať veľkých projektov, na ktoré žiada Česko peniaze od EÚ, má na začiatku roka 2011 pečiatku a podpis Európskej komisie (EK). Uvádza to v dnešnom vydaní denník E15.
      Pre krajinu to v polovici finančného plánovacieho obdobia 2007 až 2013 znamená, že po viac ako troch rokoch môže žiadať od Bruselu o preplatenie jedného vzdelávacieho, jedného vodohospodárskeho, štyroch železničných, jedného diaľničného a dvoch ekologických projektov. Česko by chcelo na ne získať 800 miliónov eur.
      V únii platí, že aparát EK musí vopred potvrdzovať zámery nad 50 miliónov eur. Prvá česká žiadosť o európsky príspevok na veľké dielo odišla z Prahy do Bruselu ešte v roku 2007. Po jej odoslaní sa trikrát písalo EK v roku 2008. Ďalšie listy mali pečiatku roku 2009. "Žiadosti sa vybavujú do troch mesiacov, ale ak má Komisia otázky, lehota sa prerušuje a proces môže trvať oveľa dlhšie," uviedla Veronika Ondrášková, riaditeľka odboru Národného fondu ministerstva financií. V kauze diaľnice D8 prerušila EÚ schvaľovací proces až dvakrát.
      V niektorých prípadoch, ku ktorým sa Brusel nevyslovil hneď kladne, Česko nečakalo a pustilo sa do zámeru na vlastnú päsť. Rizikom takého konania je, že ak EK neuzná, že to dielo je "európske", štát by musel uhradiť všetky náklady projektu. Ministerstvo dopravy dokončilo v roku 2009 dva železničné úseky. Išlo o elektrifikovanie trate Letohrad-Lichkov vo východných Čechách a modernizáciu úseku Veselí nad Lužnicí-Tábor. Podobný model zvolil rezort ešte na dvoch ďalších úsekoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona