Únia autodopravcov Slovenska nevylučuje ani protestné akcie

NETKY.SK • 9 Február 2014, 15:54 • 2 min
Únia autodopravcov Slovenska nevylučuje ani protestné akcie

NITRA - UNAS vo svojich požiadavkách žiada zníženie rozsahu spoplatnených ciest mýtom.

slovakia

left justify in out

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá je v súčasnosti v štrajkovej pohotovosti, zvolala dnes do Nitry stretnutie autodopravcov nitrianskeho regiónu. Cieľom je informácia o požiadavkách UNAS, ktoré sú reakciou na novú legislatívu v oblasti autodopravy, platnej od januára 2014. UNAS požiadavky o prehodnotenie prijatých opatrení predložila ministerstvu dopravy na spoločnom rokovaní v piatok 7. februára.

Člen predsedníctva UNAS Stanislav Skala pre TASR dnes povedal, že odpoveď by mali dostať do 20. februára. Dovtedy chcú členovia predsedníctva hovoriť s autodopravcami aj v ostatných regiónoch Slovenska.

UNAS vo svojich požiadavkách žiada zníženie rozsahu spoplatnených ciest mýtom. Na Slovensku je od nového roka spoplatnených 7,5 % ciest, je to spolu 3272 kilometrov, z nich 2621 km sú cesty 1. triedy. "Oproti Nemecku s 1,9 % spoplatnených ciest, Rakúsku s 2,1 % a Česku s 1,1 %, je to niekoľkonásobok," informoval Skala. UNAS žiada rezortné ministerstvo zrušiť aj spoplatnenie prejazdov cez intravilány obcí, čo je slovenské špecifikum a nikde v Európe takéto poplatky nie sú. "Chceme tiež znížiť sadzobník extrémne vysokých pokút a upraviť ich v súlade s európskym štandardom, s prihliadnutím na kúpnu silu Slovenska. Veď napríklad ak v Rakúsku je horná sadzba pokuty 800 eur, tak na Slovensku môže byť maximálne 200 eur, nakoľko kúpna sila a priemerná hrubá mzda je v Rakúsku je štyrikrát vyššia," dodal Skala. Zoznam ich výhrad má 17 bodov.

Nové opatrenia považuje UNAS za likvidačné najmä pre menších a stredných slovenských dopravcov. "Naši dopravcovia stratia konkurencieschopnosť, čo povedie k strate pracovných miest a ďalším nepriaznivým dopadom," dodal Skala. "UNAS je pripravená rokovať s ministerstvom, v prípade nedohody uvažujú dopravcovia aj o tvrdších protestných akciách," dodal Skala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies