UNHCR: Z Kobani môže ujsť do Turecka celá populácia

NETKY.SK • 23 September 2014, 13:30 • 2 min
UNHCR: Z Kobani môže ujsť do Turecka celá populácia

ŽENEVA - Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok uviedol, že sa pripravuje na možný útek všetkých 400 000 obyvateľov kurdského mesta Kobani v Sýrii do Turecka, aby sa tak vyhli postupu islamských militantov.

slovakia

left justify in out

"Pripravujeme sa na exodus celej kurdskej populácie do Turecka. Počet obyvateľov mesta Kobani je 400 000," povedala hlavná hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová novinárom v Ženeve.

 

Podľa UNHCR 138 000 sýrskych Kurdov ušlo za posledné dni do Turecka pred postupujúcimi bojovníkmi zo skupiny Islamský štát. Turecké úrady už uzatvorili niekoľko hraničných priechodov so Sýriou, otvorené nechali len dva z deviatich. Prílev utečencov sa začal vo štvrtok, pričom väčšina z nich prichádza z mesta Ajn al-Arab (Kobani), ku ktorému sa blížia extrémisti z Islamského štátu. 

 

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných dňoch do kurdských regiónov Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Povstalci obsadili desiatky obcí v okolí mesta Kobani, od ktorého sú už vzdialení len asi desať kilometrov. Utečenci hovoria o krutostiach, ktoré páchajú vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí. Turecká Strana kurdských pracujúcich (PKK) už vyzvala všetkých Kurdov, aby išli do Sýrie bojovať proti Islamskému štátu. 

 

Počas vyše trojročného sýrskeho konfliktu utieklo do Turecka už vyše milióna Sýrčanov. Najnovších utečencov umiestňujú do preplnených škôl, ktoré slúžia ako záchytné strediská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona