UNHCR varuje, že rozhodnutie Maďarska uzavrieť hranice prinesie ďalšie problémy

NETKY.SK • 18 Október 2015, 12:47 • 2 min
UNHCR varuje, že rozhodnutie Maďarska uzavrieť hranice prinesie ďalšie problémy

BUDAPEŠŤ - Zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Babar Baloch dnes upozornil, že rozhodnutie Maďarska uzatvoriť pre migrantov svoje štátne hranice zvyšuje utrpenie utečencov a môže viesť počas ich cesty k neúnosnému zväčšovaniu ich putujúcich skupín.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ OSN podľa agentúry AP konštatoval, že nová trasa cez Slovinsko migrantom výrazne predlžuje ich - už aj tak celé týždne trvajúcu - púť k hraniciam západnej Európy.


Baloch vypočítal, že odkedy Maďarsko o polnoci z piatka na sobotu uzatvorilo hranice, prišlo do Slovinska už okolo 4000 migrantov. A tisícky ďalších uviazli v priebehu dnešného dňa v Chorvátsku a Srbsku, kde čakajú, kedy sa pohnú ďalej.


Baloch zároveň varoval, že "ak sa proces spomalí alebo húfy ľudí sa stanú príliš veľkými, budú stáť pred nami o to ťažšie úlohy".


Ostrú kritiku Maďarsku za uzatvorenie hraníc s Chorvátskom adresoval v sobotu Maďarsku aj predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič.


Podľa neho si Chorvátsko v tejto otázke dobre rozumie so Slovinskom, pretože Slovinci sú prirodzení spojenci Chorvátska, a nie Maďari, ktorí "žijú v uzatvorenom svete a nevidia si za svoj plot".
Krok Budapešti odsúdilo ešte v piatok i Nemecko.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona