UNHCR spustí v Iraku rozsiahlu humanitárnu operáciu

NETKY.SK • 19 August 2014, 14:35 • 2 min
UNHCR spustí v Iraku rozsiahlu humanitárnu operáciu

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes oznámil, že na severe Iraku spustí v stredu rozsiahlu vzdušnú operáciu zameranú na poskytnutie zásob pre vyše pol milióna ľudí, ktorí kvôli neutíchajúcim bojom museli opustiť svoje domovy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Akcia sa začne štvordňovým leteckým mostom z jordánskeho mesta Akaba do irackého Arbílu. V priebehu ďalších desiatich dní budú nasledovať pozemné konvoje z Turecka a Jordánska, ako aj námorné zásielky z Dubaja v Spojených arabských emirátoch cez iránske územie, uviedol hovorca UNHCR Adrian Edwards.

 

"Ide o veľmi dôležitú vzdušnú ofenzívu, ktorá je jednou z najrozsiahlejších za dlhé obdobie. Máme do činenia s obrovskou humanitárnou krízou a katastrofou," povedal Edwards na brífingu vo švajčiarskej Ženeve. Počiatočné zásielky budú obsahovať 3300 stanov, 20.000 prikrývok, 18.500 kuchynských súprav a 16.500 kanistrov s palivom. Zásoby poskytne Saudská Arábia, Británia, USA a iní darcovia.

 

Od júna, kedy fundamentalisti z hnutia Islamský štát (IS) obsadili značnú časť severného a západného Iraku, vyhrážajúc sa rozbitím krajiny, utiekli zo svojich domovov státisíce ľudí. Podľa odhadov UNHCR v dôsledku napätej situácie v Iraku od začiatku roka opustilo svoje domovy celkovo 1,2 milióna obyvateľov.

 

Približne 200.000 z nich sa tento mesiac usadilo v irackom Kurdistane po tom, ako militanti z IS prevzali kontrolu nad mestom Sindžár a okolitými oblasťami, tvrdí UNHCR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies