UNHCR sa nepáči dohoda EÚ s Tureckom, na protest prerušuje činnosť v gréckych hotspotoch

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 13:34 • 2 min
UNHCR sa nepáči dohoda EÚ s Tureckom, na protest prerušuje činnosť v gréckych hotspotoch

ŽENEVA - Na protest proti dohode medzi Európskou úniou a Tureckom o utečencoch prerušil dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) svoje pôsobenie vo viacerých utečeneckých táboroch v Grécku.

slovakia

left justify in out

Týka sa to tzv. hotspotov, ktoré sa na základe dohody stanú de facto internačnými tábormi, vyhlásila dnes v Ženeve hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

 

"Ľuďom už nedovolia opustiť tábory, sú zavretí. To je v rozpore so zásadami UNHCR," citovala Flemingovú agentúra DPA. Úrad tiež zastavil pomoc pri preprave utečencov smerujúcich do táborov. Nepriamo však podporuje poskytovanie lekárskej starostlivosti. Personál UNHCR bude tiež na mieste sledovať, či Grécko dodržiava práva žiadateľov o azyl.

 

Detský fond OSN (UNICEF) vyjadril v súvislosti s dohodou sklamanie, že sa v nej vôbec nespomínajú deti, ktoré tvoria 40 percent utečencov uviaznutých v Grécku. Na migračnej trase do Grécka sú aj deti bez sprievodu snažiace sa dostať k rodičom a je neprijateľné, aby sa vrátili do Turecka samé, uviedla hovorkyňa UNICEF-u Sarah Crowová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies