UNHCR otvoril nový tábor pre utečencov pred bojmi o Mósul

NETKY.SK • 5 November 2016, 08:22 • 2 min
UNHCR otvoril nový tábor pre utečencov pred bojmi o Mósul

MÓSUL - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok oznámil otvorenie nového tábora pre utečencov z severoirackého Mósulu, kde sa 17. októbra začala mohutná ofenzíva irackých vládnych síl a ich spojencov sa cieľom oslobodiť toto mesto od extrémistov z organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Kvôli oslobodzovaniu Mósulu už svoje domovy opustilo viac ako 22.000 obyvateľov regiónu.

 

Nový stanový tábor OSN sa rozprestiera v meste Hasan aš-Šám. Nateraz je tam k dispozícii 450 stanov. Podľa plánov by každý deň mohli postaviť ďalších 500 stanov. Podľa OSN za posledných 24 hodín do táborov v mestách Cházir a Hasan aš-Šám prišlo asi 8000 ľudí.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) informovala, že od 17. októbra mesto Mósul, jeho predmestia a blízke obce opustilo 22.224 ľudí, z toho 9700 boli deti.

 

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala minulý pondelok. Očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do tejto blízkovýchodnej krajiny z roku 2003.

 

Na pozície IS útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi.

 

Mósul je v rukách islamistov od leta roku 2014, keď sa im podarilo zmocniť veľkých častí územia na severe a západe Iraku. Od vlani však IS utrpel sériu porážok a prišiel o kontrolu nad veľkou časťou dobytého územia, takže Mósul je jeho poslednou veľkou baštou v Iraku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona