UNHCR kritizoval obmedzenia pre utečencov, obhajoval ich právo na azyl

NETKY.SK • 24 November 2015, 15:51 • 2 min
UNHCR kritizoval obmedzenia pre utečencov, obhajoval ich právo na azyl

ŽENEVA- Približne 1000 utečencov a migrantov uviazlo pri hlavnom hraničnom priechode z Grécka do Macedónska, pretože úrady odmietajú vpúšťať občanov niektorých krajín, čím porušujú medzinárodné právo. Uviedla to dnes Organizácia Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

"V Európe vzniká nová humanitárna situácia, ktorú treba naliehavo riešiť," uviedol na tlačovej konferencii v Ženeve Adrian Edwards z Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Nové obmedzenia sa týkajú väčšinou ľudí, vytipovaných na základe ich štátnej príslušnosti, ku ktorej sa sami prihlásili," dodal Edwards.

 

Hranice medzi Gréckom a Macedónskom, ako aj medzi Macedónskom a Srbskom môžu prekračovať iba občania Sýrie, Afganistanu a Iraku. Občanov iných krajín zastavujú, čo už vyústilo do protestov približne 200 ľudí, prevažne Iráncov, Bangladéšanov a Pakistancov. Niektorí dokonca začali protestnú hladovku, informoval Edwards.

 

"Všetci ľudia bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť majú právo uchádzať sa o azyl a majú právo, aby sa úrady ich konkrétnym prípadom zaoberali. Ľuďom postihnutým takýmito rozhodnutiami na hraničných priechodoch treba poskytovať správne informácie a takisto musia mať prístup k správnemu poradenstvu," upozornil predstaviteľ UNHCR.

 

UNHCR podľa Edwardsa nemá informácie, že by nové obmedzenia priamo súviseli s parížskymi útokmi spred desiatich dní, pri ktorých zomrelo 130 ľudí a ku ktorým sa prihlásili militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). "Okolnosti sa pre ľudí, snažiacich sa o azyl, výrazne zhoršili a to je znepokojujúce," povedal Edwards.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona