Uneseným Češkám pomôže priame vyjednávanie s Talibanom

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 11:08 • 2 min
Uneseným Češkám pomôže priame vyjednávanie s Talibanom

PRAHA - Extrémisti z hnutia Taliban zrejme stoja za únosom dvoch Češiek, ktoré pred viac ako 100 dňami zmizli v Pakistane. Myslí si to odborník na terorizmus Brit George Firth.

slovakia

left justify in out

Jeho domnienku zdieľa aj člen britskej snemovne lordov Nazir Ahmed bojujúci proti väzneniu pakistanskej lekárky Áfie Sidíkíovej v USA, ktorej výmenu za prepustenie dvoch Češiek žiadajú ich únoscovia. "Situácia je horšia, ako keby chceli výkupné," povedal Firth pre server Lidovky.cz. Sidíkíová vyštudovala v USA neurológiu a otvorene sympatizovala s Talibanom, neskôr bola obvinená z pokusu o zabitie amerických agentov a vojakov v Afganistane.

O podozrení, že Taliban Češky odvliekol do susedného Afganistanu informovali pakistanské média už v marci. Odvolávali sa na nemenovaný zdroj z pakistanského ministerstva vnútra a českú diplomaciu. Hovorkyňa ministerstva zahraničia však informáciu opakovane dementovala. "Nikdy sme nič také nepotvrdili. Nemali sme, a ani nemáme, jedinú indíciu, ktorá by nás viedla k domnienke, že sú dievčatá v Afganistane v rukách Talibanu," uviedla Johana Grohová. Podľa Firtha jednou z možností českej strany je priame vyjednávanie s Talibanom. Situácia je však zložitá, pretože všetky tromfy držia v rukách únoscovia, zdôrazňuje Firth. 

Na internete sa objavilo video s dvoma mladými Češkami, ktorých pred tromi mesiacmi uniesli v Pakistane. Hana Humpálová a Antonie Chrástecká sú na ňom zahalené v islamských šatkách a vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby rešpektovalo práva moslimských žien. "Sme v dobrom stave, ale náš život je v ohrození," hovoria ženy na videozázname, ktorý podľa ich vlastných slov pochádza zo 16. apríla. Na videu hovoria o Áfiji Siddíkíovej, odsúdenej v roku 2010 na 86 rokov väzenia, a vyzývajú na jej prepustenie. Video sa objavilo podľa Firtha možno práve teraz, pretože únoscovia doteraz cestovali, aby zahladili stopy a už sú na mieste, kde sa cítia bezpečne a prišiel čas na vznesenie požiadaviek. 

Chrásteckú a Humpálovú uniesli v marci v pakistanskej provincii Balúčistan. Asi 120 kilometrov za hranicami s Iránom zastavila skupina ozbrojencov mikrobus a donútila Češky a vodiča, ktorého neskôr prepustili, prestúpiť do terénneho vozidla. Češky sú študentkami psychológie a cez Pakistan plánovali vycestovať až do susednej Indie. Svoju dobrodružnú cestu začali v Iráne, ktorý už predtým niekoľkokrát navštívili. Priatelia na ich podporu založili na Facebooku stránku s názvom Hanka a Tonča domov. Ľudia im tam vyjadrujú podporu a dúfajú v skoré vyriešenie prípadu a ponúkajú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies