Unesení francúzski novinári identifikovali atentátnika z Bruselu Laachraouiho, bol ich väznitelom v Sýrii

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 15:28 • 2 min
Unesení francúzski novinári identifikovali atentátnika z Bruselu Laachraouiho, bol ich väznitelom v Sýrii

BRUSEL - Najim Laachraoui, jeden z dvoch samovražedných atentátnikov z bruselského letiska Zaventem, bol identifikovaný francúzskymi novinármi, ktorí boli rukojemníkmi Islamského štátu v Sýrii, ako jeden zo strážcov, ktorí ich väznili v období rokov 2013 a 2014.

slovakia

left justify in out

Džihádistu Laachraouiho, ktorý sa presne pred mesiacom, 22. marca, vyhodil do vzduchu na letisku Zaventem, štyria francúzski novinári rozpoznali ako svojho bývalého strážcu, uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF na svojom internetovom spravodajskom serveri.

 

Francúzski novinári Didier Francois, Pierre Torres, Edouard Elias a Nicolas Hénin sa počas pôsobenia v Sýrii dostali v rokoch 2013 a 2014 do zajatia džihádistických bojovníkov. Po prepustení na slobodu tvrdili, že jeden z dvoch strážcov mal prezývku abú Idrís.

 

Héninova právnička Marie-Laure Ingoufová medzitým potvrdila, že jej klient už identifikoval abú Idrísa ako Laachraouiho, jedného z útočníkov na letisku Zaventem. Túto správu uviedli aj francúzske noviny Journal du dimanche a Le Parisien.

 

RTBF v tejto súvislosti upozornila, že ďalším zo strážcov francúzskych novinárov počas ich núteného pobytu v Sýrii bol Mehdi Nemmouche. Ide o atentátnika, ktorý 24. mája 2014 zaútočil samopalom typu kalašnikov na Židovské múzeum v Bruseli, pričom prišli o život štyri osoby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies