UNESCO zaradilo do zoznamu kultúrneho dedičstva aj nemeckú organovú tradíciu

NETKY.SK • 7 December 2017, 18:21 • 2 min
UNESCO zaradilo do zoznamu kultúrneho dedičstva aj nemeckú organovú tradíciu

BERLÍN - Nemeckí organári privítali rozhodnutie Výboru Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradiť ich remeslo a organovú hudbu na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

slovakia

left justify in out

Svetová kultúrna organizácia v zdôvodnení poukázala na jedinečnosť organovej tradície v Nemecku, kde sa príslušné znalosti odovzdávajú z generácie na generáciu, informovala agentúra DPA.

 

"Organová hudba je univerzálnym jazykom, ktorý pestuje medzináboženské porozumenie," vyhlásilo UNESCO v rámci prebiehajúceho zasadnutia na juhokórejskom ostrove Čedžu.

 

Žiadosti Nemecka o zaradenie do zoznamu predchádzali "desaťročia práce muzikológov, organistov a odborníkov na organy", povedal pre DPA popredný expert Michael Kaufmann. Štvrtkový úspech musí podľa neho viesť k sprístupneniu "personálnych a finančných zdrojov" na udržanie a rozvoj organovej tradície.

 

Podľa údajov UNESCO sa v Nemecku v súčasnosti nachádza približne 50 000 píšťalových organov, predovšetkým v kostoloch a koncertných sieňach, ako aj 400 organárskych dielní zamestnávajúcich zhruba 2 800 ľudí.

 

Medzi novými položkami na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO sú aj karneval vo švajčiarskom Bazileji, tradícia jazdenia na koni v Kirgizsku, lodiarstvo v Indonézii, pečenie pizze v talianskom Neapole či viachlasný spev na slovenskom Horehroní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona