UNESCO vyradilo viedenské plesy zo zoznamu kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 20 Január 2012, 07:59 • 2 min
UNESCO vyradilo viedenské plesy zo zoznamu kultúrneho dedičstva

UNESCO vyradilo viedenské plesy zo zoznamu kultúrneho dedičstva - Kultúra Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) dnes oznámila, že vyškrtla tradičné viedenské plesy zo svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Rakúska.

slovakia

left justify in out

img

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) dnes oznámila, že vyškrtla tradičné viedenské plesy zo svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Rakúska.
      O vyradenie "viedenského plesu" z rakúskeho zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, na ktorý sa dostal v roku 2010, sa nepriamo postaralo jedno z podujatí plesovej sezóny v rakúskej metropole - kontroverzný Ples Viedenského združenia študentských spolkov (WKR).
      Ples WKR bol súčasťou zoznamu tradičných viedenských plesov, schválený rakúskou komisiou UNESCO. Každoročne je však terčom rozsiahlej kritiky i protestných demonštrácií pre obvinenia, že sa na ňom zúčastňujú neonacisti z Rakúska a Nemecka. Organizátori akékoľvek vzťahy s extrémnou pravicou popierajú.
      Veľkú kritiku vyvolala tento rok aj skutočnosť, že ples sa bude konať 27. januára - na výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim. Viaceré mimovládne organizácie, zástupcovia cirkví i politické strany avizovali na tento deň pred zámkom Hofburg, kde sa ples WKR uskutoční naposledy, demonštráciu proti rasizmu, antisemitizmu a pravicovému extrémizmu.
      Rakúska komisia UNESCO v dôsledku rozruchu oznámila vyradenie celého zoznamu tradičných viedenských plesov z kultúrneho dedičstva. O toto postavenie tak prišli napríklad aj slávny Opernball (Ples v opere) či Ples filharmonikov.
      Komisia podľa svojho vyhlásenia ľutuje, že pri schvaľovaní zoznamu "prehliadla", že sa na ňom spolu s ďalšími 20 podujatiami nachádza aj ples WKR. Spisovateľka Elfriede Jelineková predtým vyzvala na verejné ospravedlnenie a odstúpenie výboru UNESCO.
      Podľa rakúskej komisie UNESCO sa viedenské plesy do nehmotného kultúrneho dedičstva môžu vrátiť, ak navrhovateľ - kontaktný výbor viedenských tradičných plesov - zoznam upraví.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies