UNESCO upevňuje medzinárodný mier, rozširuje kultúru a vzdelanie

NETKY.SK • 14 August 2015, 15:28 • 2 min
UNESCO upevňuje medzinárodný mier, rozširuje kultúru a vzdelanie

PARÍŽ/BRATISLAVA - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je medzinárodná odborná organizácia systému Organizácie Spojených národov (OSN), ktorej cieľom je prispievať k zachovaniu medzinárodného mieru a bezpečnosti, rozvíjať a posilňovať spoluprácu medzi štátmi vo výchove, vzdelávaní, vede a kultúre.

slovakia

left justify in out

Podnetom ku vzniku UNESCO boli hrozné následky práve skončenej 2. svetovej vojny i potrebná rekonštrukcia systémov vzdelávania a výchovy. Vznik organizácie sa začal podpísaním Ústavy UNESCO 37 krajinami na diplomatickej konferencii 16. novembra 1945 v britskom Londýne. Ústava potom nadobudla platnosť 4. novembra 1946 po jej ratifikácii 20 zakladajúcimi štátmi, vrátane bývalého Československa.

 

Základným cieľom UNESCO, ako ho definuje jeho Ústava, je rozvoj medzinárodnej spolupráce a porozumenia v oblasti spoločenských a prírodných vied, výchovy a vzdelávania, kultúry, informácií, informatiky, komunikácie a životného prostredia. Prvoradým zámerom organizácie je prostredníctvom spolupráce a programov v uvedených oblastiach prispievať k upevňovaniu mieru vo svete, k posilňovaniu všeobecného rešpektovania spravodlivosti, ľudských práv a základných slobôd, ktoré potvrdila národom sveta bez rozdielu rasy, pohlavia, jazyka a náboženstva Charta OSN.

 

Aby sa dosiahli vymenované ciele, UNESCO sa podieľa na rozširovaní znalostí a porozumenia medzi ľuďmi prostredníctvom všetkých prostriedkov hromadnej komunikácie. Vytvára nové stimuly pre všeobecnú výchovu a pre rozširovanie kultúry. Stará sa o zachovanie a ochranu svetového duchovného majetku a vedecky významných pamiatok. UNESCO je jedinou medzinárodnou organizáciou systému OSN, ktorá má mandát na rozvoj kultúrneho a intelektuálneho potenciálu svetového spoločenstva, kultúry, vedy a vzdelávania. Je tiež jedinou svetovou medzinárodnou organizáciou, ktorá sa programovo opiera o sieť národných komisií.

 

Sídlom organizácie je hlavné mesto Francúzska Paríž. Organizačnú štruktúru UNESCO tvoria Generálna konferencia, Výkonná rada, Sekretariát a národné komisie v členských krajinách. Generálna konferencia sa skladá z reprezentantov každého členského štátu a schádza sa každé dva roky. Volí Výkonnú radu, ktorá dozerá na plnenie programu a stretáva sa trikrát za rok.

 

Na čele Sekretariátu stojí generálny riaditeľ, tým súčasným je od roku 2013 Irina Bokova. Národné komisie tvoria predstavitelia vlády a mimovládnych organizácií jednotlivých členských štátov. Oficiálnymi jazykmi sú angličtina, francúzština, španielčina, ruština, arabčina a čínština. V súčasnosti má UNESCO 195 členov a 9 pridružených členov. Po rozdelení bývalého Československa sa Slovenská republika (SR) stala členom UNESCO sukcesiou 9. februára 1993.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona