UNESCO: Ukrajinský boršč je ohrozeným dedičstvom

NETKY.SK • 1 Júl 2022, 16:53 • 2 min
UNESCO: Ukrajinský boršč je ohrozeným dedičstvom

PARÍŽ – Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v piatok ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva, ktoré si „vyžaduje naliehavú ochranu“. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa  pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku, iných postsovietskych republikách i v Poľsku. Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy „negatívny vplyv vojny na túto tradíciu“.

 

     

„Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti,“ uvádza orgán OSN. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti „všetko podlieha ukrajinizácii“.
 

     

Základom boršču, kapustovej polievky s mäsom a zeleninou, je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes opraženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).

 

Možno vás zaujme: Pri pobreží Čierneho mora zneškodnili mínu zo sovietskeho obdobia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies