UNESCO udelilo cenu gramotnosti aj slovenskému združenie Svatobor za vzdelávanie Rómov

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 10:41 • 2 min
UNESCO udelilo cenu gramotnosti aj slovenskému združenie Svatobor za vzdelávanie Rómov

PARÍŽ - Slovenské občianske združenie Svatobor, pomáhajúce príslušníkom rómskej menšiny, sa dostalo medzi subjekty, ktorým Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelí tohtoročné medzinárodné ceny gramotnosti.

slovakia

left justify in out

Agentúra OSN o tom dnes informovala prostredníctvom tlačového vyhlásenia, podľa ktorého jej generálna riaditeľka Irina Bokovová oznámila piatich laureátov z Čile, Madagaskaru, Mozambiku, Slovenska a Srí Lanky.

Slovenskému združeniu Svatobor udelí UNESCO svoju Konfuciovu cenu za gramotnosť, ktorú založilo v spolupráci s Čínou. Rovnakú cenu tento rok získavajú taktiež dve mimovládne organizácie - z Čile a Madagaskaru - bojujúce proti analfabetizmu.

 

Ďalšie dve organizácie - pôsobiace v Mozambiku a na Srí Lanke - dostanú Cenu gramotnosti kráľa Sedžonga, udeľovanú s podporou Južnej Kórey. Všetkých päť cien v podobe šeku na 20.000 dolárov (približne 18.400 eur), diplomu a medaily Bokovová slávnostne odovzdá v parížskom sídle UNESCO 8. septembra, keď si svet pripomína Medzinárodný deň gramotnosti. Jeho tohtoročnou témou bude "gramotnosť a udržateľné spoločenstvá", ktorou sa podľa vyhlásenia UNESCO riadila medzinárodná porota aj pri návrhu laureátov cien gramotnosti.

 

Občianske združenie Svatobor ocenia za program "Romano Barado", ktorým Svatobor podľa UNESCO pomáha slovenským Rómom "prekonať sociálne vylúčenie a využívať svoje základné ľudské práva", pričom "aplikuje vysoko inovatívny koncept spájajúci environmentálnu udržateľnosť so školením v oblastiach výživy a zamestnania".

 

Veľvyslankyňa a stála delegátka SR pri UNESCO Klára Novotná vo svojom stanovisku uviedla, že "slovenský príklad zaujal medzinárodnú porotu UNESCO i čínskych spolutvorcov ceny tým, ako dokázali vlastným pričinením zmeniť nomádsky – kočovný - spôsob života tradične založenej početnej skupiny rómskych občanov na východnom Slovensku, konkrétne v Prešovskom kraji".

 

Členovia združenia podľa nej "v spolupráci s 18 slovenskými partnermi, medzi iným vládnymi i mimovládnymi, ako aj cirkevnými ustanovizňami podstatným spôsobom zmenili sociálnu situáciu časti rómskej spoločnosti - prostredníctvom atraktívnych vzdelávacích metód a pracovných zručností".

Prestížnu medzinárodnú cenu od jej založenia v roku 1967 udelili už viac ako 460 projektom a programom vládnych i mimovládnych subjektov na celom svete, pripomenula Novotná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies