UNESCO si dalo ťažkú úlohu, chce úplne odstrániť chudobu všade na svete

NETKY.SK • 15 Október 2015, 13:03 • 2 min
UNESCO si dalo ťažkú úlohu, chce úplne odstrániť chudobu všade na svete

PARÍŽ/NEW YORK - Výnimočný charakter má v roku 2015 Medzinárodný deň za odstránenie chudoby, ktorý pripadá na 17. októbra. V tomto roku Organizácia Spojených národov (OSN) pripravila na schválenie nový program pre trvalo udržateľný rozvoj do roku 2030. Cieľ stanovený v roku 2000 - znížiť o polovicu krajnú chudobu vo svete do roku 2015 - sa podarilo dosiahnuť, uviedla OSN.

slovakia

left justify in out

"Našou úlohou teraz bude úplne odstránenie chudoby všade na svete a vo všetkých jej formách," konštatovala generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová v posolstve k Medzinárodnému dňu za odstránenie chudoby. Jeho téma v roku 2015 znie: "Budovať trvalo udržateľnú budúcnosť: Spojiť sa, aby sme skoncovali s chudobou a diskrimináciou", informovala OSN na svojej internetovej stránke.

 

Odstránenie chudoby vo svete sa radí medzi najdôležitejšie úlohy súčasnosti, najmä v Afrike a v rozvojových štátoch. Ľudstvo žije v čase druhej Dekády OSN za odstránenie chudoby - trvá v období 2008-2017. Aj keď po prvej Dekáde OSN za odstránenie chudoby v rokoch 1997-2006 sa dosiahol istý pokrok pri odstraňovaní chudoby, predsa len na svete existujú rozdiely, čo konkrétne znamená, že v niektorých krajinách sveta sa počet osôb žijúcich pod prahom chudoby zvyšuje. Pritom ženy a deti predstavujú väčšinu chudobných ľudí najmä v rozvojových štátoch, osobitne v subsaharskej Afrike.

 

Cieľom druhej Dekády OSN za odstránenie chudoby je účinne podporovať a koordinovať rozvojové ciele, najmä Miléniové ciele pre rozvoj. Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v decembri 2008 pri vyhlásení druhej Dekády OSN za odstránenie chudoby (2008-2017) v rezolúcii A/RES/63/230 stanovilo tému: "Plná zamestnanosť a dôstojná práca pre všetkých".

 

História Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby siaha do roku 1987. Na výzvu francúzskeho kňaza s poľskými koreňmi Josepha Wresinského sa 17. októbra 1987 konalo prvé zhromaždenie približne 100.000 obrancov ľudských práv. Stretli sa na Námestí Trocadéro v Paríži, aby vzdali hold obetiam hladu, násilia a ignorancie a zároveň odmietli biedu. Vyzvali ľudstvo, aby sa zjednotilo v myšlienke rešpektovania ľudských práv.

 

Pri tej príležitosti na mieste, kde bola v roku 1948 podpísaná Všeobecná deklarácia ľudských práv, odhalili tabuľu s textom o odmietaní hladu, biedy a o tom, že je nevyhnutné rešpektovať ľudské práva. Na tabuli je zapísaný aj výrok otca Josepha Wresinského: "Tam, kde sú ľudia odsúdení na život v biede, sa porušujú ľudské práva. Je posvätnou povinnosťou spojiť sa, aby sa ich práva dodržiavali." Odvtedy sa 17. októbra každý rok stretávali najchudobnejší a všetci tí, čo sa odmietli zmieriť so stavom chudoby vo svete, aby svedčili o svojej solidarite s biednymi.

 

Bývalý generálny tajomník OSN Javier Pérez de Cuéllar 17. októbra 1992 v mene zahraničných osobností vydal výzvu na uznanie tohto dňa ako Medzinárodného dňa za odstránenie chudoby. V tom čase sa používalo aj spojenie "odmietanie biedy". Valné zhromaždenie OSN 22. decembra 1992 vyhlásilo v rezolúcii (A/RES/47/196) 17. október za Medzinárodný deň za odstránenie chudoby. Od roku 1993 sa tento deň pripomína všade na svete s cieľom odstraňovať chudobu vo všetkých štátoch, najmä v rozvojových krajinách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies