UNESCO priradilo k svetovému dedičstvu diela architekta Le Corbusiera

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 08:56 • 2 min
UNESCO priradilo k svetovému dedičstvu diela architekta Le Corbusiera

ISTANBUL - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pridala v nedeľu na Zoznam svetového dedičstva 17 diel francúzskeho architekta švajčiarskeho pôvodu Le Corbusiera, spoluzakladateľa funkcionalizmu, zo siedmich krajín.

slovakia

left justify in out

Pôvodne o nich malo UNESCO rozhodnúť v sobotu, ale pokus o prevrat v Turecku prerušil jeho zasadnutie v Istanbule.

 

Desať z uvedených stavieb sa nachádza vo Francúzsku, ďalšie sú vo Švajčiarsku, v Belgicku, Nemecku, Argentíne, Japonsku a Indii. Ide napríklad o obytný blok L'Unité d'habitation v Marseille, dominikánsky kláštor La Tourette pri Lyone, Villu Savoye v Poissy, Maison Guiette v Antverpách či indické mesto Čandígarh, informovala BBC.

 

"Le Corbusier je jedným z veľkých architektov 20. storočia a jeho práce, postavené aj napísané, mali vplyv na svet a demonštrujú veľké technické a konceptuálne zmeny v modernom hnutí na poli architektúry a urbanizmu," zdôraznilo UNESCO na svojej webovej stránke.

 

Uviedlo, že diela ako Národné múzeum západného umenia v Tokiu či Dom dr. Curutcheta v argentínskom meste La Plata odrážajú, ako sa moderné hnutie pokúšalo vyrovnať s "výzvami vymýšľania nových architektonických techník, aby reagovali na potreby spoločnosti."

 

Le Corbusier, vlastným menom Charles-Édouard Jeanneret-Gris, sa narodil v La Chaux-de-Fonds vo Švajčiarsku v roku 1887 a v roku 1930 prijal občianstvo Francúzska, kde v roku 1965 aj zomrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies