UNESCO, Irak a SAE podpísali dohodu o znovuvybudovaní zničenej mešity v Mósule

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 06:38 • 2 min
UNESCO, Irak a SAE podpísali dohodu o znovuvybudovaní zničenej mešity v Mósule

PARÍŽ - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), Spojené arabské emiráty (SAE) a Irak podpísali dohodu o znovuvybudovaní Veľkej mešity v irackom meste Mósul, ktorú vlani vyhodili do vzduchu extrémisti z organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Podľa informácií UNESCO budú projekt opätovnej výstavby Veľkej mešity an-Núri finacovať Spojené arabské emiráty (SAE), ktoré na tento účel poskytnú 50,4 milióna dolárov.

 

"Ide o historické partnerstvo, o najväčšiu a bezprecedentnú spoluprácu zameranú na znovuvybudovanie kultúrneho dedičstva v Iraku," komentovala dohodu generálna riaditeľka Audrey Azoulayová.

 

Mešita an-Núri bola vybudovaná v 12. storočí v západnej časti Mósulu. Charakteristickú podobu jej dodával naklonený minaret.

 

img

Zdroj: Wikipédia

 

Práve v tejto mešite vodca džihádistov abú Bakr al-Bagdhádí v roku 2014 vyhlásil vznik samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa na obsadených územiach Iraku a Sýrie. V júni 2017, keď mósulské Staré mesto obsadzovali jednotky irackej armády, islamisti - podľa správ irackých a koaličných síl - vyhodili mešitu do vzduchu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies