UNB eviduje problém s dostupnosťou niektorých onkoliekov

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:36 • 2 min
UNB eviduje problém s dostupnosťou niektorých onkoliekov

UNB eviduje problém s dostupnosťou niektorých onkoliekov

slovakia

left justify in out

img

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) eviduje problém s dostupnosťou niektorých onkologických liekov na trhu, pričom ide najmä o cytostatiká. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Danica Lehocká.

Dodala, že nemocnica sa snaží hľadať alternatívne zdroje zabezpečovania týchto liekov, a tak zatiaľ nedošlo k prípadu, že by niektorému pacientovi nebola poskytnutá liečba. "Samozrejme, je tu aj alternatíva. Hľadáme zdroje, z ktorých môžeme získavať práve tie lieky, ktoré pacienti potrebujú," povedala Lehocká.

Tento týždeň boli bez liečby poslaní domov pacienti banskobystrickej fakultnej nemocnice. "Údajne nie sú finančné prostriedky na zakúpenie cytostatík na chemoterapiu. Pacientom dávajú ambulantné správy s tým, že musia ísť do svojej zdravotnej poisťovne a nájsť si iného zmluvného partnera v rámci Slovenska, kde im podajú chemoterapiu," napísal v stredu (11.1.) médiám jeden z nespokojných pacientov.

Šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) na dnešnom brífingu uviedol, že v banskobystrickej nemocnici k problému došlo preto, že si nepožiadala o povolenie použitia neregistrovaných liekov, ktoré má rezort k dispozícii. Ostatné nemocnice tak podľa neho urobili a tak problém s nedostatkom liekov nemajú. "Liekov je na Slovensku a na skladoch dostatok, stačí, ak si o to nemocnica požiada a takisto vyzvem nemocnicu v Bystrici, aby o toto požiadala," vyhlásil dnes minister. Údajne už dostal e-mail od zástupcu riaditeľa nemocnice, podľa ktorého by sa situácia v Banskej Bystrici mala zlepšiť dnes alebo v piatok (13.1.).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona