Unavuje vás pobyt v nákupných centrách? Slovenskí vedci odhalili príčinu!

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 12:49 • 2 min
Unavuje vás pobyt v nákupných centrách? Slovenskí vedci odhalili príčinu!

Pobyt v nákupnom centre býva únavný aj v prípade, že ste si sem len prišli posedieť do kaviarne. Prečo je to tak?

slovakia

left justify in out

Nákupné centrá v posledných rokoch rastú ako huby po daždi. Je ich čoraz viac, nachádzajú sa už aj v malých mestách. Obchody s oblečením, elektronikou, kiná, kaviarne, reštaurácie – všetko je tu pod jednou strechou, takže si môžete nechať kabát v aute v podzemnej garáži a prejsť sa po chodbe vydláždenej lesklými obkladačkami. Všimli ste si ale, akí unavení sa po takomto „výjazde“ vrátite domov? Vôbec pritom nemusíte hystericky behať po obchodoch. Stačí, že ste tam. V čom to teda je?

 

Vedci zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave sa na tento fenomén pozreli bližšie. Realizovali výskum, ktorý preukázal, že rušivým a vyčerpávajúcim  faktorom je práve akustika. Podobné stavby sú totiž plné rôznych zvukov, počujeme tu hudbu, reklamy, vravu ľudí a to všetko sa odráža od tvrdých stavebných materiálov, ktoré sú použité. Tých, ktoré by hluk pohlcovali, napríklad koberce či závesy, je tu z hygienických dôvodov veľmi málo. O to výraznejšie všetky zvuky sú.

 

Keď sa teda rozhodnete posedieť si s priateľmi v kaviarni, musíte pri rozhovore tento hluk „prekričať“. Automaticky preto zvyšujete hlasitosť. To isté robia aj všetci ostatní ľudia v prevádzke, a tak vzniká veľký ruch, v dôsledku ktorého musíme rozprávať s hlučnosťou 70-75 decibelov, čo je už skutočne veľa. Hudbu však nemožno vypnúť, lebo by zákazníci nemali dostatočný pocit súkromia pri rozhovore. Funguje to ako začarovaný kruh. Vzhľadom na tieto podmienky sa nemožno čudovať, že po tom, ako sa z nákupného centra vrátite domov, máte pocit, že ste úplne vyčerpaní.

 

Takáto situácia sa však negatívne prejavuje aj na tržbách. Je dokázané, že pokiaľ je hudba príliš hlasná, zákazník nakupuje rýchlo a za menej peňazí. Ak by sa viac dbalo na materiálové riešenie podobných stavieb, únava ich návštevníkov by bola oveľa nižšia, v dôsledku čoho by mali viac energie na nakupovanie a tým by jednotlivým prevádzkam zabezpečovali vyššie tržby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies