Únavu tela možno zahnať prechádzkami či správnym výberom jedál

NETKY.SK • 12 Október 2016, 09:53 • 2 min
Únavu tela možno zahnať prechádzkami či správnym výberom jedál

BRATISLAVA - Vyčerpanému organizmu pomôže spánok, meditácia a pravidelné prechádzky. Naopak, vyhnúť sa treba kofeínu, alkoholu, cukrom, a tiež zrejúcim či fermentovaným alebo konzervovaným a údeným jedlám. Radí to vedúci Inštitútu stresu Karol Kováč.

slovakia

left justify in out

Spánok podľa neho napomáha regenerácii psychických a fyzických síl. "Počas neho sa najvýraznejšie aktivuje parasympatický nervový systém," vysvetlil Kováč. Parasympatickú, teda regeneračnú aktivitu je možné podporiť aj pravidelnou meditáciou, rôznymi relaxačnými technikami, strečingom či počúvaním upokojujúcej hudby.

 

Kováč odporúča i pohyb, a to najmä pravidelné prechádzky s razantnejšou chôdzou. "Zmierňujú stres, osviežujú myseľ, uvoľňujú telo, pozitívne ovplyvňujú činnosť kardiovaskulárneho systému. Prechádzky v prírode uľavujú očiam, zlepšujú dýchanie, telesnú kondíciu a majú dopad na kvalitu spánku," povedal.

 

Kofeín, alkohol, zrejúce, konzervované či údené jedlá, cukry a škroby podporujú tvorbu stresových hormónov. Kofeín môže narúšať spánok, alkohol tiež, a to najmä vtedy, keď sa začína v priebehu noci odbúravať z organizmu a začínajú sa malé abstinenčné príznaky.

 

Pri výrobe syra a vína (zrejúce produkty) odborníci zase používajú baktérie spôsobujúce kvasenie. Počas neho rozkladajú bielkoviny na malé molekuly, ktoré sa zhromažďujú pri zrení potravín. Jednou z týchto molekúl je histamín, ktorý môže priťažiť tráviacemu, hormonálnemu, kardiovaskulárnemu a nervovému systému. Tým citlivejším dokáže spôsobiť úzkosť a nespavosť. "Je to aj vďaka jeho schopnosti zvýšiť hladinu adrenalínu," vysvetlil Kováč.

 

Jediná porcia glukózového sladeného nápoja môže zapríčiniť vyššiu úroveň adrenalínu u dospelých, ešte intenzívnejšie je to u detí. Adrenalín môže niektorým spôsobiť potenie, závraty a búšenie srdca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies