UNAS vyzvala listom Fica, aby riešil situáciu v autodoprave

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 15:41 • 2 min
UNAS vyzvala listom Fica, aby riešil situáciu v autodoprave

BRATISLAVA - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vyzvala v utorok premiéra SR Roberta Fica v otvorenom liste, aby riešil situáciu v autodoprave. UNAS žiada zníženie a zjednotenie doterajších sadzieb dane z motorových vozidiel na polovicu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo financií chce znížiť túto daň, ktorú určujú samosprávne kraje, na najnižšiu úroveň v SR, čiže na úroveň platnú v Banskobystrickom kraji. Zníženie by bolo okolo 10 %. "Absolútne nie sme spokojní s navrhovanou výškou dane z motorových vozidiel, ktorú chcú len kozmeticky upraviť o 10 %," uviedol na brífingu predseda únie Róbert Huran. Ako sa píše v otvorenom liste, napríklad v ČR sú sadzby polovičné, čo ma za následok, že český podnikateľ uhradí aj o tisíc eur ročne za kamión menej.

 

UNAS tiež trápia neúmerne vysoké pokuty pre autodopravcov, ktoré sú podľa zástupcov často likvidačné. "Nie je predsa možné, keď nejaký šofér zarobí 500 eur, aby platil 1 500 eur pokutu, to je absurdné," upozornil Huran. Autodopravcovia tiež v liste poukazujú na cenu nafty, ktorá je podľa nich najvyššia z okolitých krajín. Riešením by bolo podľa nich zníženie alebo započítanie poplatku pre núdzové zásobníky ropy. "Takisto je čudné, že cena nafty na výstupe je vyššia, ako je napríklad v ČR, aj keď to dodáva jeden dodávateľ. Myslíme si, že tu dochádza k neúmernému obohacovaniu sa na úkor slovenských občanov. Trváme na tom, aby tie ceny boli aspoň na rakúskej úrovni," upozornil predseda únie. 

 

Podľa UNAS by sa vláda mala zaoberať aj otázkou zákazových značiek, resp. ich logického umiestňovania, pričom Huran poukázal na absurdnú situáciu v Humennom, kde pre zákazovú značku boli ohrozené pracovné miesta štyristo zamestnancov miestneho závodu. Autodopravcovia v liste zároveň pozvali premiéra na valné zhromaždenie, ktoré sa uskutoční 22. júna vo Zvolene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies