UNAS vyhlásila štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 17 Január 2011, 08:18 • 2 min
UNAS vyhlásila štrajkovú pohotovosť

UNAS vyhlásila štrajkovú pohotovosť

slovakia

left justify in out

img

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) na dnešnom zasadnutí vo Zvolene vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Prijala aj uznesenie, ktoré zašle Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Ak vláda SR nenapraví situáciu v doprave, ktorá je podľa UNAS neúnosná, dopravcovia vyjdú do ulíc.
      UNAS nie je spokojná s neúmernou záťažou autodopravy na Slovensku. "Nikto z nás nepozná oficiálne stanovisko vlády SR k výberu mýta a pochybnému tendru, ktorý skončil v cyperských rukách. Preto dnes vyhlasujeme štrajkovú pohotovosť do 15. februára, kedy dávame priestor súčasnej vláde na dohodnutie našich požiadaviek," informoval predseda únie Jaroslav Polaček.
      Dopravcovia žiadajú pozastaviť výber mýta do prešetrenia megatendra nezávislým medzinárodným audítorom, pričom sa má dočasne systém riešiť náhradným spôsobom. Ďalej chcú, aby sa výber dane z motorových vozidiel presunul na štát tak, aby sa zamedzilo regionálnym rozdielom a medzinárodnej diskriminácii jej znížením. "Výber dane by sa mal účelovo viazať na opravu a údržbu ciest. Žiadame kompenzovať zvýšené náklady autodopravy profesnou vratkou spotrebnej dane z minerálnych palív," doplnil Polaček.
      UNAS žiadajú vládu aj o podpísanie zmluvy o spolupráci medzi nimi a ministerstvom dopravy. Podľa nich združenie Česmad nie je združením dopravcov, pretože sa nezaoberalo zložitou situáciou v cestnej doprave. "Je neprípustný profit SkyTool, Česmadu a ďalších jednotlivcov na náš úkor," oznámil predseda UNAS.
      Na stretnutí autodopravcov sa zúčastnil aj štátny tajomník MDVRR SR Árpád Érsek, ktorý bude požiadavky únie tlmočiť ministrovi Jánovi Figeľovi. "Dnešné vystúpenie musíme zanalyzovať a musíme ich vyriešiť v súčinnosti s dopravcami, a to so SkyTollom a Národnou diaľničnou spoločnosťou. Musíme sa pohnúť. Úspech je už to, že sme najvyššiu možnú pokutu znížili," uviedol Érsek, ktorý priznal, že mýtny systém má chyby a tie treba odstrániť. Štátny tajomník plánuje analyzovať zmluvy so spoločnosťou SkyTool. Ako doplnil, nemá vedomosti o tom, že by ministerstvo chystalo zvýšenie mýtneho.
      Podľa Jany Sarvašovej z únie by sa mala vláda urýchlene zaoberať všetkými problémami spojenými s mýtom. "Najväčším problémom sú vysoké pokuty. Tie likvidujú autodopravcov. Od začiatku zavedenia mýta skončilo vlani 10 % autodopravcov," oznámila Sarvašová s tým, že ak vláda SR nesplní podmienky, bude nasledovať z ich strany štrajk.
      UNAS spolupracuje aj s odborníkmi na dopravný inteligentný systém. Boris Kružliak zo spoločnosti s r. o. Geomatika sa domnieva, že cena mýtneho systému je neprimeraná. "A to zaťažuje dopravcov. Systém mýta je dobrý, základným problémom je však zlé zameranie cestných úsekov," potvrdil Kružliak, ktorý vidí ďalšie negatívum mýta v jeho zlom kontrolovaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies